Mercedes и Scania

mercedes и scania

Mercedes и Scania

Създаден преди няколко дни британският канал в YouTube. Създателите му никога не са се фокусирали върху камиони, но в края на октомври се решават на малък експеримент. Драг състезанието е състезателно събитие, което обикновено е спринт на 402 метра ¼ миля. В основата си това драг състезание е състезание за ускорение, което се провежда на прав участък от пътя. Такива състезания са придобили особена популярност в САЩ, където се провеждат повече от половин век.Mercedes и Scania са най-често срещаните дисциплини са състезанията със спортни автомобили и мотоциклети, но от време на време се организират състезания за реактивни автомобили, конвенционални електрически превозни средства, скутери и дори трактори. Както можете да видите, в този списък нямаше тежки камиони или трактори за дълги разстояния. Е, британците премахнаха разликата, но не се получи много добре.

Mercedes и Scania

И това се дължи на пълната липса дори на елементарно разбиране за тежките камиони. Така или иначе. И така, организаторите извадиха два влекача за камиони, поканиха двама свои журналисти, наеха писта за летище и решиха да сравнят камионите за ускорение. Трябва да кажа, че филмът бързо привлече огромно обществено внимание и за няколко дни събра почти 2 милиона гледания. И се гледаше главно от хора, които не са свързани с търговски транспорт. За тази публика всичко, което се случи, беше, разбира се, забавно. Въпреки че речите на героите създадоха много причини за смях, когато те постоянно подчертаваха колко бавни са техните камиони и колко дълго отнема процесът на автоматично превключване на предавките. Е, разбира се, беше трудно да изненадаме чувствените тежки камиони, тъй като те предимно сравняват спортни автомобили и дори супер автомобили на стойност милиони долари. Сега те имат на разположение два 500-камиона.

Mercedes и Scania

И така, сребърният трактор е Mercedes-Benz Actros 2548 StreamSpace, оборудван с 12,8-литров двигател с мощност 476 к.с., който развива максимален въртящ момент от 2300 Нм видео редакторите допуснаха грешка, когато посочиха капацитета на двигателя от 10,7 литра. Това превозно средство е оборудвано с типично британско оформление на шасито 6 × 2 с допълнителна тласкаща ос. Съперник на „германеца“ беше Scania R500 с кабината Normal и офроуд пакета XT. Тя имаше 13-литров двигател с мощност 500 к.с. от. с максимален въртящ момент от 2550 Нм. Разположението на шасито също беше 6 × 2. И, за съжаление, има една много важна информация, която не е взела предвид и не е посочила. Това е съотношението на задвижващата ос, което може да окаже огромно влияние върху ускорението на автомобила. Интересно е също, че Actros, за разлика от Scania R500, е оборудван с камери и монитори вместо огледала за обратно виждане.

Съвети за Mercedes и Scania

Но наличието на тези елементи намалява аеродинамичното съпротивление на автомобила. Така че всеки камион имаше свои козове. Репортерите на направиха общо три различни състезания. В началото от 6-ата минута имахме състезание с влекачи на камиони без полуремаркета. По време на състезанието водачът на Actros не изключи икономичния режим на трансмисията. С други думи, той не превключва режима на „POWER“, защото глупаво не е знаел, че съществува такава възможност. Разбира се, Scania не остави никакъв шанс за Mercedes тук. Второто състезание от 7:24 за Actros вече премина в режим Power. Тук Mercedes почти настигна Скания, въпреки много по-слабия двигател и по-ниския максимален въртящ момент. На 400 метра германецът изоставаше само с 0,1 секунди. Това ни дава отличен поглед върху въздействието, което настройките на скоростната кутия могат да окажат върху динамиката на камиона. Actros в режим превозни средства с напълно различна динамика на ускорението.

Mercedes и Scania

А фактът, че това е пряко свързано с разхода на гориво, е известно на всички транспортни работници. И не е изненадващо, че пътните превозвачи се опитват да блокират тези силови режими на своите предавания. Третото състезание се проведе от 10-ата минута с триосни полуремаркета. И двата влака бяха натоварени напълно и всеки имаше бруто тегло от 44 тона британски стандарт. И при двата трактора третите оси трябваше да бъдат спуснати. И тук Scania също спечели, отдалеч от Mercedes от самото начало, а шведът стигна до финалната линия почти 4 секунди по-бързо. Тук всичко се оказа възможно най-очевидно, ако в надпреварата на „главите“ нямаше забележима разлика, то при пълно натоварване по-голямата мощност и по-високият въртящ момент наистина оказаха решаващо влияние.