шофиране в ледени условия

Шофиране в ледени условия

И така, на улицата е януари, всички пътища са покрити с лед и вие спешно или не съвсем спешно трябва да впрегнете железния си кон и да тръгнете по пътя. Шофиране в ледени условия. Какво да правя? Очевидно използвайте полезни съвети, които ще ви позволят да шофирате любимата си кола и изобщо да не се притеснявате от лед. Ето някои от тях. Нека започнем с гумите. Много ентусиасти на автомобилите грешат, като мислят, че гума с голям модел на протектора извън пътя включително специална зимна гума е добра на лед. Всъщност на хлъзгава повърхност гумите с фино разделен, наситен модел на протектора са много по-ефективни. Радиално еластичните гуми са много добри. Вярно е, че те няма да получат коефициент на сцепление с лед над 0,1510,2. И при плъзгане например ускоряване с плъзгане, коефициентът на сцепление обикновено може да намалее един път и половина. Освен това сцеплението на гумата с повърхността достига максималната си стойност по време на прехода от търкаляне към плъзгане.

Шофиране в ледени условия

Карането на лед не е изключение. Следователно, ако натиснете спирачката с груби дръпвания, спирачният път само ще се увеличи – в определени моменти изобщо няма да има спиране. Ако обаче държите спирачката натисната докрай, ще бъде още по-лошо – по този начин колелата ще се блокират и ще станат неконтролируеми. Следователно периодичното спиране е по-ефективно. Шофиране в ледени условия. Как да спирате правилно? Много чужди автомобили са оборудвани със специална антиблокираща спирачна система ABS. Ако колелото се блокира по време на спиране, сензорът незабавно открива промяна в скоростта на колелото. Компютърът освобождава колелото и заключването се освобождава. По този начин ABS помага на водача да поддържа контрол върху автомобила, докато спира. Не винаги обаче трябва да се разчита на техника – понякога опитът предоставя най-добрата помощ.

Спирачна система

Така че, можете да спирате и с двигателя, без да изключвате запалването и скоростите. Това трябва да се направи в следната последователност първо нулирайте подаването на гориво, без да изключвате съединителя, след това стиснете съединителя, след това включете долната предавка и включете отново съединителя. Машината ще увеличи оборотите си и постепенно ще започне да се забавя. Спирането може да се ускори плавно спиране с работната спирачна система. Нещо повече, при автомобила на всички колела забавянето, причинено от двата метода, е еднакво. И все пак на лед е по-добре да се използва спирачка с двигател, тъй като блокираното т.е. не търкалящо се колело на лед е просто неконтролируемо, докато търкалящото осигурява поне някакъв минимум контрол. Маневриране. Може ли маневра на лед да бъде ефективна, ако цялото сцепление на колелата се изразходва само за него?

Ниско профилни радиални гуми

Опитайте този експеримент при една и съща скорост, например 20 км / ч, завъртете волана под определен ъгъл, докато в различно темпо. Ако го правите бавно, колата се подчинява на контролите. Ако завъртите бързо волана, колата ще продължи да се движи в същата посока, тъй като в контакта на гумите с пътя ще се получи хлъзгане. Това е ясно видимо, ако завъртите волана под голям ъгъл. Няколко препоръки за собствениците на превозни средства със задно и предно предаване. Ако имате автомобил със задно задвижване и пътят е мокра бъркотия от сняг и кал, опитайте се да не използвате широки и ниско профилни радиални гуми, макар и с добър протектор. Кръпката на техния контакт често не изтласква снега и не осигурява сцепление. В резултат на това колата става неуправляема.

Специална хитрост

Шофьори с предно предаване не изхвърляйте бензина, когато шофирате колата си на хлъзгави завои! Разбира се, има изкушение да се движите бързо с предно предаване, особено ако колата се управлява лесно на лед – за разлика от същото задно задвижване, което плава дори при ниски скорости. Но при спиране схемата със задвижване на предните колела придобива специална хитрост, която не е характерна за задното задвижване. Запомнете и бъдете внимателни.