Таксиметровите шофьори

таксиметровите шофьори

Таксиметровите шофьори

Състоянието на таксиметровите шофьори се оценяват не само по признаци за наличие на алкохол и следите им в организма. Но и по други параметри, като визуален преглед, термометрия, измерване на кръвно налягане и пулс. Проучване за здравословното и физическо състояние като цяло. Професията на таксиметров шофьор беше престижна и изключително печеливша, заедно с други специалности в сектора на услугите. Разбира се по-тогавашните стандарти. Разбира се понякога имаше възможност да се договарят с лекаря провеждащ изследването и с механика за освобождаване, разбира се не е безплатно. В крайна сметка загубата на такава работа беше немислима. Медицинският преглед на шофьора преди пътуването е мигрирал към нашето време, превръщайки се в един от белезите на руската транспортна система. Тук сме изпреварили останалите. Почти никъде по света не се произвежда в този вид.

Таксиметровите шофьори

Но дали това е повод за гордост? Не може да се даде недвусмислен отговор и ето защо: ако собствениците на големи автопаркове са съвестни по отношение на процедурата по разглеждане. Като в персонала им има поне фелдшер или споразумение с лечебно заведение. Тогава малки и средни таксиметрови компании не мога да си го позволя. Частните търговци, които имат няколко автомобила в парка. Често се отнасят официално към процедурата, като предварително правят запас от удостоверения за проверката и ги разпространяват на своите шофьори. И така среща с таксиметров шофьор, който отваря прозореца и си подава глава, опитвайки се да се освежи с попътен вятър, за да не заспи, не е толкова рядък случай по нашите пътища. Естествено тези, които използват доказани агрегатори, са по-застраховани от подобни пътувания. Решението може да бъде телемедицинска услуга, с която можете да идентифицирате потребителя.

Съвети за таксиметровите шофьори

Основното е да се изключи човешкият фактор. Законът за телемедицината е в сила в Руската федерация от януари 2018 г. Съдебната практика обаче показва: докато в регулаторните актове няма преки препратки, че телемедицината може да се използва за предпътуващ медицински преглед, тогава такъв преглед няма юридическа сила. Историята със застрахователното покритие на пътниците на таксита е още по-неясна. Ако закупите билет за автобус, влак, самолет или пътнически кораб, автоматично се застраховате срещу злополука. В таксито е различно. Добре е, ако операторът доброволно сключи застраховка за тези в колата. Големи агрегатори правят това, но законът, задължаващ собствениците на таксиметров парк да осигуряват тези в колата, все още не е приет. Следователно пътник, който попадне в инцидент с такси, има шанс да получи обезщетение само по полицата CTP, ограничена до 500 хиляди рубли. Но застрахователните компании явно са заинтересовани да намалят процента на произшествията по време на превоз на пътници.