Съвети за безопасно шофиране

съвети за безопасно шофиране

Шофиране през нощта

Непрекъснатото шофиране за дълго време е опасно. Не само от загубата на концентрация на вниманието на водача, но и от факта, че е уморен. Шофьорът може лесно да заспи докато шофира. Най-голямата опасност в това отношение е периодът от късна есен до края на зимата. Кратките светлинни часове допълнително провокират сънливост. Честите лоши метеорологични условия, увеличават вероятността от инциденти по пътищата. Съвети за безопасно шофиране. Не трябва да карате кола през нощта, ако пътуването може да бъде отложено за друг път. Особено опасно е да пътувате през нощта след края на работния ден. В случай, че продължителното нощно шофиране не може да бъде избегнато, се опитайте да поспите преди пътуването.

Съвети за безопасно шофиране

Противопоказно е да седнете зад волана, ако се чувствате уморени или физически слаби. Ако по време на пътуването се появи умора и се появи желание за сън, спрете възможно най-скоро. В идеалния случай, подремнете. Дори 20-минутна дрямка ще помогне за облекчаване на умората и сънливостта. Що се отнася до пътуването на дълги разстояния, трябва да знаете, че за всеки човек се характеризира с индивидуални стойности. Съвети за безопасно шофиране. В крайна сметка много зависи от фактори като състоянието на пътната настилка и задръстванията и от опита на водача. Често е много по-лесно да прескочите 400-500 километра с модерна кола по магистрала. Отколкото да преодолеете 150-200 км по задръстен или покрит със сняг път върху износена кола.

Съвети за безопасно шофиране и заспиване на волана

Критерият за разстояние трябва да се оценява не от разстоянието между началото на пътуването и неговия край, а от времето. Дългите пътувания определено трябва да бъдат планирани предварително. В допълнение към нощта, през останалата част от деня има периоди от време, когато човек е податлив на сън. Това са интервали от 4 до 5 и от 10 до 11 сутринта, както и от 16 до 17 и от 22 до 23 вечерта. А в случай, че сте на път, горепосочените периоди от време трябва да бъдат разпределени и планирани за почивка. Дългото пътуване не трябва да се предприема самостоятелно Много ефективен начин за борба със съня по време на шофиране е да се включите в оживен разговор или дискусия. В този случай активността на мозъчните области, отговорни за съня, е притъпена. Дори при значителна физическа умора на водача той практически няма да заспи.

Слушане на музика по време на шофиране

При липса на пътник можете да слушате музика. Монотонният шум, идващ от системата на високоговорителите на автомобила, може да изиграе жестока шега. Играейки ролята на приспивна песен. Важен момент за предотвратяване на заболявания, провокирани от продължително седене в едно положение (разширени вени, хемороиди и други), ще бъдат спирките по пътя. Много е важно не просто да спирате на всеки 200 – 250 км от пътя, а да излезете от колата. Върнете се в колата и можете да поспите, ако е необходимо.