смартфон срещу Навигатор

Смартфон срещу Навигатор

Някога GPS навигаторите замествали прости хартиени карти. И сега, съвсем неусетно и някак дори хитро, вездесъщите смартфони започнаха да завладяват пазара. Смартфон срещу Навигатор. Само през 2014 г. в целия свят са продадени около 1,2 милиарда смартфона. Това са умопомрачителни цифри, които трябва да накарат GPS навигаторите да настръхнат в електронната си коса. Възниква логичен въпрос – предпочитан ли е смартфон пред други джаджи, защото е по-добър? Или просто е по-широко използван поради богатата си функционалност? Така че нека го разберем. Какво е по-добре да се използва като пътен указател – традиционен GPS тракер или смартфон, скъп за сърцето, без който съвременният човек се чувства гол? През 70-те години. Министерството на отбраната на САЩ възложи разработването на така наречената днес система за глобално позициониране, съзвездие от 24 спътника.

Смартфон срещу Навигатор

Приблизително по същото време Русия започна да развива собствена мрежа, наречена ГЛОНАСС. Между другото, през декември 2006 г. се проведоха преговори, на които руснаците и американците се договориха системите ГЛОНАСС и GPS да се допълват взаимно. За да използват системата за позициониране, доскоро автомобилистите се нуждаеха от специално устройство, което умело да обработва GPS сигнали. Смартфон срещу Навигатор. Но днес ситуацията се е променила почти всички нови смартфони могат да получават такива сигнали, да ги обработват и да проследяват местоположението почти мигновено с голяма точност. Изглежда – каква е разликата? Тя е. И основният коз в ръкава на смартфоните е Assisted GPS. Тази технология позволява по-бързо студено стартиране на GPS приемници. Тази уникална функция на мобилните телефони позволява на устройството да използва информация в реално време, предоставена от клетъчни кули.

Навигационен инструмент

Така шофьорът може да определи координатите си много по-бързо. В този случай помагат и някои мобилни приложения, които използват акселерометъра и цифровия компас, вградени в телефона, за да определят по-точно местоположението. Най-важната информация за всеки навигационен инструмент са картите. Трябва да призная, че много GPS тракери, особено тези, които не знаят как да имат достъп до Интернет, са оборудвани с много оскъден набор от предварително инсталирани карти. Актуализирането на такива данни често е свързано с много технологични предизвикателства. Освен това не забравяйте за допълнителната финансова тежест. Когато използвате смартфон, този проблем не е толкова остър, въпреки че и тук има подводни камъни. Основното нещо е цената на изданието. Що се отнася до допълнителни разходи, смартфонът удря GPS навигатора под колана.

Споделяте информация за местоположението

Въпреки че цената на софтуера, инсталиран на GPS системи, може да бъде доста голяма, можете да получите карти за вашия смартфон абсолютно безплатно. И ако не безплатно, то на практика за една стотинка. Има тонове приложения за навигация, които могат да бъдат инсталирани на вашия смартфон за секунди. И такива карти са не само толкова добри, колкото данните, предоставени от GPS навигатори, но могат да им дадат предимство. В допълнение, смартфоните могат лесно да свързват снимките с геотагове. Някои GPS навигатори също са научени на тази магия, но това струва на потребителя доста пари. Много мобилни навигационни приложения ви позволяват да споделяте информация за местоположението, точки и упътвания в социалните мрежи или да съхранявате тази информация в облака, за да могат други потребители да изтеглят. Опитайте това с вашето GPS устройство.