Работа на скоростната кутия

работа на скоростната кутия

Задвижване на автомобила

Предаването може да е малко сложно за разбиране. И това е така, защото задвижването на вашия автомобил трябва да преобразува енергията, идваща от двигателя. В нещо по-полезно за задвижващите колела при широк диапазон от скорости. Трябва да получите много сила на натискане, когато откачате от земята. И в същото време оборотите на двигателя трябва да са достатъчно ниски. За да могат да се движат ефективно при скорост. Как предаването успява да направи това? В зависимост от предназначението и цената на отделното превозно средство. Работа на скоростната кутия. Производителите предлагат широка гама от технологии, които да отговарят на всички нужди. Знанието е сила и колкото повече знаете за това как работи вашата кола, толкова по-добре можете да го поддържате и да се грижите за него.

Работа на скоростната кутия

Независимо от модела на автомобила, за да работи, трябва да имате съединител и трансмисия. Съединителят позволява ефективно предаване на въртенето от вала на двигателя и изключването му от трансмисията. Работа на скоростната кутия. И от своя страна от задвижващите колела. Следователно автомобилът може безопасно да стои неподвижно по време на спиране. След това можете постепенно да включите съединителя. И постепенно да увеличавате мощността на двигателя, плавно да прехвърляте товара и да премествате колата от място. Задачата на трансмисията е да осигури широк диапазон на предавките. За да поддържа нормален диапазон от скорости по време на шофиране.

Предавки на трансмисията

Правилна трансмисия.
Ключов аспект на всяка трансмисия е способността му да преобразува изходната мощност на двигателя в полезен въртящ момент. Така че тази енергия да може да се доставя на колелата с необходимата скорост. Това се постига чрез избор на скорости на скоростната кутия между двигателя и задвижващите колела. Работа на скоростната кутия. При ниска предавка трансмисията позволява на двигателя да се върти свободно, въпреки че автомобилът се движи бавно. Това осигурява максимално увеличение на въртящия момент на ускорение, когато автомобилът започне да се движи или когато носите тежък товар при много ниски скорости.

Високи и ниски скорости

При висока предавка трансмисията позволява настройката на оборотите на двигателя на желаното ниво. Което е най-ефективно за разхода на гориво, въпреки че скоростта на шофиране е много висока. Той осигурява висока скорост с относително ниски сили на въртене. Но опитайте се да се изкачите на хълм или да карате срещу силен вятър с висока скорост и ще откриете, че бавно движещият се двигател няма да има достатъчно мощност, за да поддържа желаната от вас скорост. Единствено решение, преместете скоростния лост на по-ниска предавка. Между високите и ниските скорости задвижването трябва да има доставен брой междинни скорости. За да се справи с всички ситуации на пистата, които могат да възникнат. В съвременните превозни средства с ръчна скоростна кутия четири до шест предавки са норма.

Ръчни скорости

Ръчните трансмисии се използват под една или друга форма от ранните дни на автомобила. По принцип те не са претърпели големи промени, въпреки че са значително подобрени и са станали лесни за използване. Ръчният съединител е разположен между двигателя и скоростната кутия и се състои от въртящи се плочи. Те остават в контакт (включени), докато водачът ги освободи чрез натискане на педала на съединителя. Едната плоча се върти с коляновия вал на двигателя, докато другата се движи по вала на трансмисията. Мощните пружини притискат тези плочи. Следователно педалът на съединителя е подсилен с лост и осигурява механична или хидравлична връзка. Или в някои случаи захващането се случва с помощта на вакуум, създаден от двигателя. Съединителят има износваща се повърхност. С лоста, монтиран на пода на автомобила, водачът може ръчно да зададе желаната скорост на предаване, в зависимост от обстоятелствата.

Смяна на скоростите

Зъбните колела в трансмисията се задвижват от лост с форма на вилка, който им позволява да се движат по осите на трансмисията. Съединителят е проектиран по такъв начин, че да може да се включи само една скорост наведнъж. В противен случай трансмисията би издала ужасен шум. Първата скорост осигурява най-високите обороти в минута. С най-висока скорост всичко се случва точно обратното. За да промени скоростта, водачът трябва да натисне съединителя за секунда, за да изключи трансмисията и да позволи на скоростния лост да се движи плавно и да не повреди скоростната кутия.