Проблеми с батерията

проблеми с батерията

Проблеми с батерията на автомобила

Проблеми с батерията не е тайна, че при студено време батерията бързо се разрежда. На този фон, ако почти не шофирате или не правите изключително кратки пътувания през зимата. Батерията е застрашена от хронично недозареждане. Ако в такава ситуация също измъчвате акумулатора с дълги и безрезултатни опити за стартиране на двигателя, можете да разредите батерията със стартер до краен предел. В този случай е най-добре да извадите батерията. Да я занесете вкъщи или в гаража и да я заредите напълно със зарядното устройство. Ако успеете да започнете, не бъдете мързеливи да изминете няколкостотин километра това е необходимо, за да се зареди напълно батерията в движение. И между другото, има прост и бюджетен начин да загреете батерията, за да я предпазите от замръзване. За това майсторите използват, например, полистирол, конструирайки настилка от кутия от него и по този начин получавайки домашна изолация.

Проблеми с батерията

Друг ефективен начин да предпазите батерията от замръзване е да увеличите съотношението киселина към вода. Което обикновено е 35% до 65%. С това съотношение електролитът може да се втвърди или кристализира дори при стабилни минус 40 ° C. В обслужваните батерии увеличавайки дела на киселината, ние съответно изтласкваме прага на замръзване на електролита. Струва си обаче да се помни, че добавянето на киселина е временна мярка за периода на екстремно студено време. Факт е, че дехидратацията провокира ерозията на плочите. Следователно след затопляне е необходимо да се измери плътността на състава с влагомер и да се върне нормалното съотношение вода-киселина. Проблемът с гумените тръби Особено когато колата не е нова, не са необичайни ситуации, когато технологичните течности започват да изтичат при студове, което отново е свързано със загубата на еластичност на гумените тръби. Какво може да изтече? Най-често през зимата антифризът се стича от отслабени опори.

Съвети за автомобила

В зависимост от причината за теча може да се наложи да смените капачката на разширителния резервоар, да фиксирате скобите, да проверите херметичността на тръбите или да ги смените. И понякога е необходима по-сериозна техническа намеса, например подмяна на уплътнението на водната помпа помпа или уплътнението на термостата. Възможно е също антифриз да изтече изпод главата на цилиндъра, което може да е признак на повреда на уплътнението на цилиндровия блок. Като превантивна мярка е възможно да се препоръча превантивна подмяна на проблемни ластици с нови, като се използват висококачествени скоби и специални уплътнители. На свой ред, изтичането на хидравличния усилвател може да се определи чрез намаляване на нивото на течността в резервоара на сервоуправлението, както и характерното скърцане на помпата, изпомпваща течност през системата. Причината е най-вероятно в износването на уплътненията, разположени на кормилната рейка.

Екстремни ситуации

Екстремните студове също могат да провокират изтичане на маркучи за газ, които се пукат от време на време или, да речем, небрежно шофиране по селски път. Случаят е рядък, но, уви, не е изолиран. Ясно е, че е необходимо да се замени повредената част възможно най-скоро. Изтичането на спирачна течност също е сериозна опасност. Проблемът с идентифицирането на мястото на теча е, че спирачката може да изтече не само в областта на колелата. Въпреки това, в съвременните автомобили, когато налягането в линията спадне, крушка ще сигнализира за проблема на арматурното табло. Най-честата причина за течове са дефектните маркучи, които ще трябва да бъдат заменени с нови.