Прегряване на двигателя

прегряване на двигателя

Прегряване на двигателя

Горещото време и задръстванията водят директно до прегряване на двигателя. Какво да правя, как да го избегна? Този проблем става особено спешен в горещините и задръстванията и прегряването може да се случи в почти всяка кола. Последиците от това са непредсказуеми. Пътуването може просто да бъде прекъснато или изобщо да не се осъществи. А още по-лошо може да се наложи основен ремонт на двигателя. При прегряване главата на цилиндъра най-често се деформира. Ако машината е в изправност, тя трябва да се охлади. При висока скорост охлаждането се осигурява чрез издухване на въздух през радиатора. А при ниска скорост охлаждащият вентилатор работи. Когато двигателят не се нагрява. Циркулацията на антифриз се осъществява от двигателя към помпата и обратно. Когато антифризът се нагрее до определена температура. Термостатният клапан се отваря и антифризът циркулира през радиатора.

Прегряване на двигателя на автомобила

Ако печката в колата не работи добре e това също може да сигнализира за неизправност в охладителната система. Признаци на прегряване на двигателя. Показания на температурния сензор. Ако иглата е в червената зона, спрете и разберете обстоятелствата. Винаги обръщайте внимание на сигналите на предупредителната лампа за прегряване. Появилата се детонация. Доказателство за критичната температура на охладителната система. При натискане на педала на газта при прегряване на двигателя се получава необичаен звук на звънене. Пара и дим изпод капака. Ако не сте реагирали на всички тези признаци, сте пропуснали острата миризма на врящ антифриз. Тогава ще се досетите за прегряване, когато видите димчета под капака. Трябва да спрете веднага, защото антифризът кипи с огромна скорост и само няколко минути работа на двигателя при тази температура могат да доведат до катастрофални резултати.

Причини за прегряване на двигателя

Причините за прегряване са различни в зависимост от частта на охладителната система, поради която се е случило, ще анализираме най-популярните от тях. Изтичане на антифриз. Напукани маркучи, хлабаво затягане на скобата, неизправност на нагревателя или вентила на радиатора. Износване на уплътнението на помпата са причините за течове в охладителната система. Което от своя страна води до изтичане. Също така некачествената охлаждаща течност. Температурните спадове и форсиращите водни бариери могат да доведат до това. Мръсен радиатор ако радиаторът е замърсен от зеленина, тополов пух или просто прах, няма значение. Можете да го почистите ако върху радиатора се появи варовик от използваната вода или замърсяване от различни уплътнители. Това ще изисква големи разходи понякога се почиства, а понякога радиаторът трябва да се смени.

Причини за прегряване на двигателя на автомобила

Прегряването на двигателя през пролетта се причинява от инсталирането на замръзване върху двигателя или картонени кутии. Монтирани пред радиатора, за да се затопли. Неизправен термостат или клапан. За да определите дали термостатът работи, трябва да загреете двигателя и внимателно да почувствате маркуча или дъното на радиатора. Ако термостатът е повреден, той ще бъде студен и няма да се нагрее. В този случай термостатът трябва да бъде заменен с нов. Неизправностите във водната помпа водят до лошо движение в охладителната система. Нарушаване на херметичността на горивната камера. Ако не се получи прегряване за първи път, уплътненията на главата изгарят, в цилиндъра се появяват пукнатини, деформира се свързващата равнина на блока или главата. Тази причина се определя от изтичането на антифриза от цевта, появата в картера на характерна емулсия вода-масло. Но обикновено причината за теча може да бъде определена само чрез разглобяване на двигателя.

Какво да направите, ако двигателят се прегрее

Неработещ вентилатор. Работното колело не се върти, следователно радиаторът не се охлажда. Вентилаторът може да не работи поради счупен сензор. Съединител или мотор разхлабено окабеляване. Ако възникне неочакван проблем в охладителната система, охладете двигателя. Като включите нагревателя в купето. Радиаторът на нагревателя отнема част от генерираната топлина и може да помогне за предотвратяване на прегряване. Спрете двигателя. Ако е необходимо, включете аварийната банда и поставете знак. Отворете капака, изчакайте, докато кипенето спре около 20 минути. Ако няма признаци на изтичане, изчакайте, докато налягането падне. Отворете капачката на радиатора и бавно и внимателно добавете сварения антифриз. Затворете щепсела. Стартирайте двигателя. Следете температурата. Ако температурата се повиши рязко, извършете диагностика, ако не сте сигурни, че можете да се справите сами, обадете се за помощ. Ако температурата не се повиши рязко, няма течове, отидете в автосервиз, за ​​да разберете и отстраните проблема.

Съвети за подръжка двигателя

Някои шофьори се опитват да отстранят причините за кипене на двигателя сами, знаейки какво точно трябва да се направи. и направете следните грешки. Никога не отваряйте капачката на радиатора или разширителния резервоар. Когато антифризът или антифризът заврят, когато той премине в газообразно състояние, налягането се повишава в системата. Когато отворите щепсела, се изхвърля голямо количество горещ антифриз, което води до изгаряния на лицето и ръцете. Също така имайте предвид, че това изпарява течността за изравняване на температурата. Не изливайте вода върху нагрят мотор! При рязък спад на температурата се образуват микропукнатини или металните части могат да се напукат. Но водата може да се излее върху радиатора за по-бърз процес на охлаждане.

Предотвратяване от прегряване

За да се избегнат сериозни последици при прегряване на двигателя или за предотвратяване, понякога е необходимо да се извърши предотвратяване на прегряване. Това няма да изисква много пари от вас, но ще помогне да се спаси двигателят от повреда. Ние идентифицираме дефектната част, като проверяваме и изключваме всички подозрителни елементи. Избирайки грешен режим на работа на двигателя, той също може да прегрее. Например при постоянно движение при високи скорости или при ниска предавка вероятността от закипяване на двигателя се увеличава значително, особено ако има проблеми със системата за охлаждане. През зимата грешките обикновено се компенсират от ниските температури, но това по никакъв начин не означава, че двигателите се прегряват само през лятото.