превоз на бетон

Превоз на бетон

Транспортирането на бетон е задача, която изисква специален транспорт и познаване на технологията на всички процеси. Което ще спомогне за запазването на свойствата на строителната смес. Използването на нискокачествен продукт е изпълнено с намаляване на якостта на сградите и конструкциите, намаляване на техния експлоатационен живот и аварийни ситуации. Бетонните смеси са – отови за консумация, сухо. Превоз на бетон. Има няколко фактора, които влияят върху качеството на готовия за употреба бетон. Силно разклащане и вибрации по време на транспортиране – причиняват разслояване на сместа. Утаяване на тежки компоненти и повдигане на белите прашици. Транспортиране в горещо време в самосвал – ако сместа не се разбърква, тя се втвърдява. Дългосрочен транспорт. Превишаване на височината на изхвърляне на материал в кофража. Препоръчително е да премествате готови бетонни смеси без претоварване.

Превоз на бетон

Бетонни превозни средства. Няколко вида транспорт се използват за транспортиране на строителен материал. Изборът на превозно средство определя качеството на продукта и максималното време за доставка. В строителната индустрия готовият бетон се транспортира на големи разстояния в камиони тип бетонобъркачки. Продуктът се смесва постоянно в тях. Ако се зарежда суха смес, тогава такива машини подготвят продукта на пътя или при пристигане на местоназначението в резервоара си, като добавят вода от резервоарите, с които са оборудвани. Контейнерът, в който се зареждат такива хоросани, се нарича барабан. Вътре са монтирани подвижни остриета. Те непрекъснато разбъркват съдържанието на ваната, предотвратявайки разслояването или изсъхването. Бетонобъркачките са различни. По вида на местоположението на смесителната инсталация – с разтоварване напред-назад. При втория тип ABS водачът на бетонобъркачката контролира процеса на разтоварване, без да напуска кабината.

Бетонобъркачки

По вида на смесителното оборудване задвижване – остаряло механично и по-модерно хидравлично. По тип двигателни смесителни инсталации – автономни и монтирани на шасито. Предимството на независимите електроцентрали е надеждността, тъй като дори в случай на повреда те продължават да бъркат разтвора. Но в същото време те имат и недостатък – шумна работа. Двигателите на шасито, с по-малко шум, също намаляват теглото на ABS в сравнение със самостоятелните агрегати и причиняват по-малко вреда на околната среда. Бетонобъркачките се предлагат в различни размери. Най-търсените модели с обем 7 кубически метра. По-малко популярни са бетонните автомобили с 9 кубиков корпус и 5 кубически метра. Превоз на бетон. Готовата смес се разтоварва от бетонните камиони, включително въртенето на барабана. Ако превозното средство е оборудвано с шарнирен разтоварен улей, е възможно разделно разтоварване. Продуктът се подава в специален контейнер за директно използване на материала или се зарежда в междинни контейнери, след което се подава в бетониращия блок.

Камиони за цимент

Разходите за транспорт на бетон в камиони за бетонобъркачки са с 10–15 % по-ниски, отколкото при използване на неспециализиран транспорт. Домашните цистерни за цимент от полуремарке са проектирани по почти същия начин. Върху тях са монтирани резервоари, в които се излива бетон. Контейнерите за доставка на цимент имат цилиндрична форма. Машините са оборудвани със система за разтоварване на сгъстен въздух. Той идва от компресор, монтиран на теглещо превозно средство. Автомобилите-цистерни се натоварват във вътрешно произведени циментовози, обикновено през товарни люкове – чрез гравитация или сгъстен въздух. Някои чуждестранни компании произвеждат полуремаркета с два или повече вертикално разположени резервоара. Това улеснява доставката до множество получатели или транспортирането на различни марки материали. Благодарение на вертикалния дизайн, съдържанието на резервоарите се оттича, без да остават остатъци. Но тези камиони имат и недостатъци. Това е висок център на тежестта, по-дълго време за разтоварване, тъй като е необходимо да се превключва от един резервоар на друг.

Самосвали и бордови превозни средства

Самосвали и бордови превозни средства. Транспортирането на мокри бетонови смеси с автомобили с тип самосвал също е често срещано явление. Предимства – възможността да се доставят 4-8 кубически метра строителен материал, което съответства на 10–20 тона. Но този вид транспорт има недостатъци, които оказват влияние върху търсенето му за такъв транспорт. Така че, поради особеностите на структурата на тялото, до 2% от товара могат да бъдат загубени на пътя. Това се дължи на течащи фуги. Превоз на бетон. Сместа също се пръска при шофиране по лоши пътни настилки, наклони. Актуализациите на каросерията, при които страните са изградени и уплътненията са монтирани близо до задната част, намаляват загубите на товар, но проблемът остава. Повечето от тези машини за транспортиране на бетон нямат необходимата функция за отопление през студения сезон. За целта в корпуса е оборудвано двойно дъно, в което отработените газове от двигателя циркулират – те загряват сместа.