полицейски завой

Полицейски завой

Полицейски обратен завой е маневра на автомобил, при която превозното средство прави 180-градусов обратен завой, а след това, след като е изминал определено разстояние в обратна посока, извършва обратното действие и след това се движи напред. Техниката на нейното изпълнение е проста, но изисква определено умение на водача и техническото състояние на автомобила. Полицейски завой. Техническото състояние на автомобила. Да се ​​вярва, че добрите спирачки и ръчната спирачка са достатъчни за извършване на този трик е заблуда. Извършвайки полицейски завой, автомобилът носи колосални товари върху оста и колелата. Така че не са изключени повреди не само на ръчната спирачка и спирачните накладки, но и на гумите, както и окачването на автомобила.Техника на изпълнение. Колата се движи по права линия.

Полицейски завой

Скоростта на превозното средство зависи от състоянието на пътната настилка сух или мокър асфалт, сняг и самото превозно средство. Например, на снежна покривка, 20 км / ч са достатъчни, за да започнете да извършвате маневра. На суха настилка тази скорост няма да е достатъчна. Полицейски завой. Ограничението на скоростта се избира емпирично. Водачът разчита на своя опит и познания за техническите характеристики на превозното средство. След като сте набрали необходимата скорост, е необходимо да се включите в неутрална предавка и да завиете рязко с волана. Едновременно с въртене на волана се изтегля ръчната спирачка. Посоката на посоката е зададена и превозното средство се движи по зададената пътека. Преди да завършите обратния завой, бъдете готови да се обърнете. За да направите това, е необходимо да свалите автомобила от ръчната спирачка навреме.

Завъртане на волана с ръчна спирачка

В идеалния случай такова оттегляне по-късно се влива в обратния ход на автомобила. Тук тогава трябва да се включи задната предавка и да се натисне педалът на газта. Машината се движи назад. За да върне автомобила в първоначалното му положение, водачът набира необходимата скорост. Неутралното положение на контролно-пропускателния пункт. Завъртане на волана с ръчна спирачка. Включване на първия и остър газ. Тъй като колата е предназначена основно за движение напред и в определени моменти назад, движението настрани за нея е изпълнено с определени последици. Последствията могат да бъдат различни. Блоковете Saleinte, сферичните шарнири, кормилните лагери, лагерите на главината могат да се повредят по всяко време. Не е изключена възможността за повреда на скоростната кутия.

Подготовка на автомобила

Предавателната кутия не е предназначена за тежки действия. Гумите на една кола буквално се поглъщат при триене. Така че техническата подготовка на автомобила трябва да бъде на правилното ниво. Изпълнението на подобни трикове винаги е свързано с висока степен на риск. Освен това този риск зависи не само от степента на умения на водачите и подготовката на автомобила, но и от състоянието на времето, пътното платно, наличието на случайни фактори неочакваната поява на други автомобили или пешеходци. Най-добре е да изучавате тази техника на шофиране в специализирани автошколи. И самите цели, и колата също.