Пожарна охрана

пожарна охрана

Пожарна охрана

В началото на януари на площадката на Розенбауер купувачите от ОАЕ получиха поръчката си четириосен камион, построен върху шасито на четирите колела Tatra Tigon. Въпреки че официалното наименование на Розенбауер е 43.768 8 × 8, то може да се нарече и TatraRosenbauer Tigon FOIZ. FOIZ означава Fujairah Oil Industry Zone, индустриална зона в Обединените арабски емирства. Както вече беше отбелязано, основата на пожарната кола е 4-осното шаси Tigon, което по същество е подсилена версия на Tatra Force.

Пожарна охрана

Камионът е оборудван с двигател Volvo Penta с мощност 565 kW 765 к.с. Автоматична трансмисия Allison и шаси Tatra с централна тръба и осцилиращи валове на оста. Междуосието на автомобила е 6290 мм. Използвана е и удължена кабина Tatra с висок покрив. Той побира екипаж от пет души 1 + 1 + 3. Двете седалки в кабината са оборудвани с дихателен апарат Bostrom и бутилки със сгъстен въздух. Сред автокомпонентите си струва да се отбележи централната система за напомпване на гумите CTIS и офроуд гумите Michelin 24 R 21 XZL.

Пожарна охрана

Освен висока мобилност извън пътя и пресечен терен, новата пожарна кола има и голяма носеща способност. Специалистите на Розенбауер маркираха 9-тонен резервоар за вода, резервоар за пяна с обем 3500 литра и система за пожарогасене с прах с резервоар за 750 кг прах в шасито. Списъкът на пожарогасителното оборудване включва: помпа N130-H5, система за дозиране на пяна Hydromatic G12 и система за предварително смесване на пяна RVME. Капацитетът на помпата варира от нормален режим на пожарогасене – 13000 l min при налягане от 10 бара до „мощен“ – 500 l min при 40 bar. Две пожарни оръдия RM130 ChemCore с дистанционно управление се използват за директно гасене на пожар. Габаритни размери на автомобила: Д х Ш х В – 12400 х 2900 х 3700 мм. Брутното тегло на превозното средство е 43 000 кг.