пожарна безопасност на камиона

Пожарна безопасност на камиона

Проверете допълнителното оборудване. Не е тайна, че камионите, особено тези, които се експлоатират по маршрути на дълги разстояния. Са оборудвани с много допълнителни устройства или устройства, които осигуряват комфорт на пътя. И ако за съвременните модели това се решава чрез избор на необходимата конфигурация. То за стари или бюджетни автомобили има преоборудване, извършено в най-близкия автомобилен сервиз. Най-опасните устройства включват автономни нагреватели, работещи на течно гориво или газ, както и отоплителни резервоари. Монтажът на такива агрегати трябва да се извършва от сертифицирани служби, които избират модела строго за параметрите на камиона. Има не само инсталиране на системи от други автомобили, но и въвеждането на сериозни структурни елементи в тях. Например инсталирането на печка от различни модели камиони като автономен нагревател с прехвърлянето на последното от бензин до дизелово гориво. В същото време няма гаранции за надеждност и пожарна безопасност.Пожарна безопасност на камиона.

Пожарна безопасност на камиона

Проверете състоянието на окабеляването. Обикновено, дори и при интензивна употреба, електрическата система издържа приблизително същото като самия камион. Проблемите започват само ако са нарушени изискванията на производителя. Както и неквалифицирано преоборудване, произтичащо от предишния параграф. За камионите, особено при работа по дълъг маршрут, най-честите случаи са инсталирането на мощно допълнително осветление, както и инвертори за домакински уреди, които осигуряват комфорт на пътя. Обемът на тяхното потребление трябва да бъде съгласуван с възможностите на основното електрическо оборудване и напречното сечение на проводниците. Мощните потребители претоварват системата, провокирайки топене на изолацията, както и прегряване на нишки или самоинсталирани клеми. Струва си да се помни, че окабеляването може да бъде повредено и механично, поради особеностите на неговото полагане или експлоатационни условия. Поради което при всяка поддръжка е необходимо внимателно да се проверява състоянието на изолацията. Както и периодично да се отваря и заменя затворено гофрирани канали, за да се видят области, скрити от очите.

Съвети за контрол на течовете

Следете течовете на течности. Съветите за контрол на течовете на гориво или масло може да изглеждат прекалено тривиални. Но когато става въпрос за камион, струва си да се вслушате. Факт е, че по време на интензивна употреба двигателното отделение на всеки автомобил постепенно се замърсява с такива течности. Чието опасно ниво на течове се сигнализира от рисковете за контрол върху сондите или разширителните резервоари. При камионите капацитетът на съответните системи е толкова значителен, че дори изтичането в литър няма да има критичен ефект върху производителността. И няма да доведе до включване на индикацията на арматурното табло. Заедно с отлаганията на прах, изобилието от пластмасови елементи, тръби и електрически системи се създават потенциално опасни условия. Предвид гореизложеното, трябва постоянно да следите чистотата на двигателното отделение, наличието на дори незначителни течове. Избягвайте стартиране през зимата с отопление с открит огън. Ненавременният преход от гориво през лятото към гориво през зимата, съчетан с рязко застудяване или преминаване на маршрута през други климатични зони. Предопределя затруднения с последващото стартиране на двигателя.

Следете състоянието на гумите и изправността на спирачките

Не пушете и не използвайте открит огън в пилотската кабина. В камиона кабината служи не само като работно място, но и като място за почивка. Поради което е пълна с домакински предмети, много от които са лесно запалими. Следователно пушенето, както и готвенето, отоплението на вътрешното пространство с помощта на горелки или електрически печки е неприемливо дори по време на дълъг престой. Следете състоянието на гумите и изправността на спирачките. Чести са случаите на пожар поради прекомерно износване на гумата, поради което прекалено износеното колело може да се запали. Този процес не се случва със светкавична скорост, той се предшества от чужд звук от гумата, поява на миризма на изгаряне и дим. Също така, причината за запалването на колелата може да бъде некоригирана спирачна система, а именно заклиняване на един от цилиндрите, водещо до спиране и прекомерно триене.

Сайта е изработен от | Seo-visia.com