Поддържане на спирачната система

поддържане на спирачната система

Спирачна система на автомобила

Спирачната система е основната система на превозното средство. Тя е отговорна за надеждността на пътното движение и е един от най-важните параметри за безопасност. Поддържане на спирачната система. Най-малката повреда в спирачната система може да доведе до най-ужасните непоправими последици. Следователно всяка минимална повреда изисква незабавна намеса и отстраняване. Небрежността в спирачната система води до сериозни проблеми на пътя. Затова трябва периодично да се проверява. Много по-лесно е да се отстранят незначителни неизправности в спирачната система, отколкото да се предприемат основни ремонти по-късно. Особено след като използването на автомобил с повредена спирачна система е забранено от правилата за движение. Опитните специалисти в автосервиза трябва да диагностицират неизправности на спирачките и да ги коригират. Да гарантират безопасността на спирачната система.

Поддържане на спирачната система

Симптоми на неизправност на спирачната система. Ако спирачният педал откаже, има страничен шум или течове в спирачната система. Спирачният път е повече от нормален, тогава това са първите признаци за неизправност в спирачната система. Поддържане на спирачната система. Причините за неизправности са различни. Ниско ниво на спирачна течност или нейната нередовна подмяна износени спирачни накладки. Нарушение на плътността на спирачната система.

Диагностика на спирачната система

Диагностика на неизправности на спирачната система. Ако се появи един от признаците за неизправност, внимателно проверете всички елементи на спирачната система. Не забравяйте да обезопасите колата. Първо проверете херметичността на връзките на всмукателния колектор. Проверете вакуумния усилвател, като натиснете педала на спирачката, когато двигателят работи. Поддържане на спирачната система. Проверете плътността на пневматичния задвижващ механизъм, когато двигателят не работи. Изтичащата течност ще доведе до спадане на нивото. Течът се открива чрез ухо и с помощта на сапунен разтвор, който смазва тръбните връзки. Сапунените мехурчета се появяват там, където има теч. Понякога дефектните спирачни цилиндри могат да бъдат причина за спад в нивото на спирачната течност. Ако е така, тогава те трябва да бъдат заменени.

Износване на накладки

Износване и подмяна на спирачни накладки. Спирачните дискове и накладки са основните елементи на спирачната система. Трябва постоянно да проверявате качеството им, защото безопасността е преди всичко. Степента на износване на тези компоненти пряко зависи от това колко ефективно работят спирачките. При смяна на колелата първото нещо, което трябва да се провери, е дебелината на фрикционната облицовка. Ако при натискане на педала на спирачката чуете изстъргване на метал. Тогава най-вероятно фрикционната облицовка на спирачните накладки е изпълнила целта си и е време да я замените. Предните накладки носят най-голямо натоварване и поради това се нуждаят от подмяна по-често. Ако накладките не бъдат ремонтирани навреме, спирачните дискове ще трябва да бъдат сменени. Повреденият диск с жлебове на повърхността изисква подмяна. Дори ако колата има специална функция и сама уведомява за необходимостта от смяна на накладките, слушайте за страничен шум при спиране.

Подмяна на спирачни накладки

Основни правила за подмяна на спирачни накладки. Първо фиксирайте колата в неподвижно положение. Развийте болтовете, които са прикрепени към главината на колелото. Свалете колелата и развийте волана надясно за удобство. Свалете спирачните маркучи на предните подпори. Ударете буталото на спирачния апарат с гаечен ключ, следете нивото на спирачната течност. Огънете спирачния маркуч, развийте болтовете, внимателно огънете спирачния апарат. Инсталирайте нови подложки, затегнете болтовете. Поставете останалите части на тяхно място. Ако чуете нехарактерен шум и скърцане при спиране. Автомобилът се плъзга, след това спирачните накладки са смазани и трябва да ги изплакнете с вода и разреден препарат. След това се изсушават и шлайфат.

Нарушаване на спирачната система

Нарушаване на плътността на спирачната система. Ако педалът на спирачката откаже, въздухът навлиза в спирачната система. Ако има достатъчно спирачна течност, можете да продължите да отстранявате този проблем. Ако не, тогава първо трябва да добавите течност до желаното ниво. Основни действия при навлизане на въздух в спирачната система.Свалете гумената капачка от клапана, който освобождава въздух. Поставяме единия край на маркуча върху фитинга, а другия слагаме в съд със спирачна течност. Натиснете педала на спирачката и задръжте за известно време. Така няколко пъти
освободете целия въздух, като леко развиете фитинга.