култура на шофиране

Култура на шофиране

Всеки културен шофьор се опитва да следва понятия като етика и култура на шофиране, психология на отношенията на пътя. Взаимопомощ и уважение към другите участници в движението. Култура на шофиране. За неспазване на общоприетите норми и правила никой няма да наказва официално, но това е признак на лош вкус. В тази статия ще дадем няколко разпоредби на етиката на шофиране, които са лесни за следване и по силите на всеки участник в движението. Никога не отказвайте колеги в беда помогнете да стартирате колата ако не искате да дърпате кабела, дайте му светлина. Заемете помпа или крик, не пестете няколко литра бензин. Никой не е имунизиран от неприятности, включително и вие. Това правило става особено актуално, ако в колата на шофьора. Който иска помощ, има малки деца, бременна жена или инвалид и т.н.

Култура на шофиране

Не трябва да бързате шофьора пред колата отпред със силен и дълъг звуков сигнал, ако той не е стартирал навреме при разрешаващия сигнал на светофара. Култура на шофиране. По-добре да мигате с фаровете си – ще бъде по-уважително и етично. Често се случва така колата е паркирана в крайната дясна лента, на светофара свети червена светлина и зелена стрелка, позволяващи движение вдясно, но водачът не реагира, чакайки зеления сигнал да тръгне прав, въпреки че други шофьори го звучат отзад, които трябва да отидат вдясно. Излишно е да казвам, че това е грозно по отношение на колите, които стоят отзад! Култивиран водач винаги ще насочи вниманието на друг водач към неизправностите на колата му, наблюдавани отстрани спукана гума, свободно затворена врата, отворена капачка на резервоара за гориво и т.н.

Правила за движение

Ако паркирате на паркинг, където няма достатъчно свободни места, паркирайте колата компактно, за да не заемете две места наведнъж. Отвратителен акт е да подпреш чуждата кола и да си тръгнеш. Ако нямате абсолютно никакъв друг избор – оставете лист с голям изписан номер на мобилния си телефон под стъклото на таблото, за да можете да се обадите при необходимост. Възможно е този, когото подкрепяте на паркинга, някак все пак да може да ви заобиколи на тротоара, на поляната, над висок бордюр и т.н. Излишно е да казвам колко негативни емоции ще изпитва този човек към вас! Следователно, не се изненадвайте, ако един пирон се подплъзне под колело или под няколко колела за подобни трикове, външно огледало се счупи или се отмъсти по някакъв друг начин. Задължението на водачите да пропускат пешеходци по пешеходните преходи е залегнало в правилата за движение.

Обикновен пешеходец

Култивиран шофьор обаче винаги ще пропусне жена с дете, инвалид или обикновен пешеходец извън пешеходния преход. Имайте предвид, че пешеходците могат случайно да пръскат кал, когато шофират в крайната дясна лента при дъждовно време. Обърнете внимание на това, което шофьорът прави, когато сте пешеходец, и не го правете, когато шофирате. И обратно, имайте предвид, че поведението на пешеходците ви дразни като шофьор и никога не правете същото. Имайте предвид, че култивиран и възпитан човек се държи подобаващо на всяко място и във всяка ситуация, включително шофиране. Същото се отнася и за хамовете и грубите хора ако човек в семейството, на работа, в обществото се държи грозно, тогава по време на шофиране той по всякакъв начин ще демонстрира своето лошо аз и ще презира не само правилата за движение, но и също и други участници в движението.

Солидарност при шофиране

Не трябва да реагирате адекватно на поведението на агресивните шофьори пак няма да ги превъзпитавате, а само ще си хабите нервите. Нещо повече, отговаряйки им по един и същи начин, вие волно или неволно се поставяте на едно ниво с тях, или по-скоро, падайки до тяхното ниво. Отнасяйте се с уважение към останалите участници в движението, придържайте се към правилата за етика и солидарност при шофиране, не си позволявайте да се дразните по време на шофиране – и вашето пътуване ще бъде удобно и безопасно.