климатик в автомобила

Климатик в автомобила

Автомобилните климатици са хладилни съоръжения. Възлите са свързани помежду си с тръби за подаване на фреон. Всички връзки са резбовани с гумени уплътнения. В тази връзка под въздействието на външни фактори, като вибрации или температурни разлики, възникват неизбежни деформации и промени във физикохимичните свойства на гуменото уплътнение. При тези условия фреонът започва постепенно да се изпарява от системата. За да се увеличи експлоатационният живот на уплътненията, както и на други елементи. Към хладилния агент се добавя масло, поради което цялата система постоянно се смазва по време на циркулация. Затова специалистите препоръчват да се включва климатик през зимата веднъж или два пъти месечно за 15-20 минути. Климатик в автомобила. Сервиз за автомобилен климатик. За да осигурите дългосрочна и ефективна работа на автомобилния климатик, е необходимо да го диагностицирате за течове веднъж годишно. За предпочитане е редовно да го следите. Очевидно е, че условията на работа в автомобила са много по-сурови, отколкото при домакинските уреди.

Климатик в автомобила

Изтичането на фреон годишно достига 50-100 грама. Това е причината за мерките за периодично наблюдение на производителността. Разбира се, автомобилният ентусиаст е в състояние да извърши ремонт сам. Но е по-добре да повери висококачествена и компетентна профилактика на специалисти, които разполагат с цялото необходимо оборудване за тези цели. Квалифицираното обслужване на автомобилния климатик включва следните дейности. Диагностика на цялата система за течове. Дренаж на отработване и продухване на системата. Пълнене на климатика с фреон и масло. Ремонт на компресори на климатик. Основният елемент в климатика е компресорът. Това устройство е подложено на механично износване по време на работа в по-голяма степен. Останалите части, с изключение на вентилатора, са неподвижни. Дефектен компресор се чува на ухо. Когато двигателят работи, изключвайки климатика, шумът не изчезва. Причината е повреден лагер на задвижващата ролка. Друга характерна неизправност е когато шумът се появи при включване на компресора, това е практически непоправим дефект.

Ремонт на компресори на климатик

Появата на тътен показва наличието на ход в движещите се части. Ремонтът на компресорите на климатика се състои основно в подмяна на уплътнението. Регулиране на пролуката между притискащата плоча и ролката. Промиване на цялата система под налягане отвътре с демонтиране на частите. Инсталирането на нов приемник-сушилня е задължително. Разширителният клапан се подменя, ако е необходимо. Дезинфекция на автомобилен климатик. Микроклиматът в купето е важен фактор за създаване на комфорт. По време на работа на климатика входящият въздух, преминаващ през изпарителя, се кондензира. И той създава благоприятна среда за появата на вредни бактерии и гъбички. Това много често води до образуване на неприятни миризми в кабината. Климатик в автомобила. По време на дезинфекцията на автомобилния климатик, това значително ще подобри престоя в автомобила.

Дезинфекция на климатик

Експертите препоръчват използването на хипоалергенни препарати на водна основа, съдържащи биологично активни вещества. За да се постигне максимален ефект, дезинфекцията на системата трябва да се извърши върху специално оборудване с използване на разтвор. Той трябва да е предназначен да унищожи всички вредни фактори. След почистване на повърхността на въздуховодите и изпарителя, ефектът от унищожаването на бактериите и предотвратяването на появата им се постига до 1 година. Смяната на филтъра допълнително подобрява качеството на охлаждане на интериора на автомобила. Във всеки случай, ако възникнат проблеми с климатика в колата, най-доброто решение би било да се свържете със специализиран сервизен център.

Сайта е изработен от | Seo-visia.com