Камион за пътна помощ

камион за пътна помощ

Камион за пътна помощ

Камион за пътна помощ. В Англия беше открито интересно 18-тонно превозно средство за възстановяване и възстановяване, сглобено на шасито Volvo FE350 LEC Low Entry Cab 4 × 2. Този камион е маневрен и универсален работен кон, предназначен за превоз на счупени и повредени леки автомобили с бруто тегло до 2 тона. Той е идеален за повечето градски евакуационни операции. Но основната му характеристика е кабината напред и ниско окачена със спален чувал и среден покрив. Всъщност кабините на FE LEC имат своите корени в Обединеното кралство, където първоначално са били замислени като специфични решения за комунални услуги в по-голям Лондон. Но постепенно темата стана популярна в други градове на Кралството, така че днес вариантът FE LEС на Volvo се превърна в пълноценен модел, който вече се предлага на много пазари.

Камион за пътна помощ за автомобили

Така че вместо очаквания боклук имаме стандартен теглещ автомобил Volvo FE350 LEC, оборудван с ниска входна кабина височината над пътната повърхност е само 530 мм. Оборудването за ремонт и възстановяване на специалния автомобил е инсталирано от специалисти на шведската компания Bro Bärgningsbyggen AB. А преобразуването на стандартната спална кабина Volvo FE във версия за екипаж е извършено в Холандия, от компанията Estepe. В пилотската кабина няма двукрила или автобусна врата, но стандартните врати за затваряне могат да се отварят на 90 градуса. През широките врати влизаме в пилотската кабина, която има абсолютно равен под и седалки за водача и трима пътници.

Специализирана пътна помощ за автомобили

Пътническите седалки са монтирани приблизително на 100 мм по-високо и на 300 мм по-назад зад седалката на водача. Водачът на този камион има доста удобна седалка, облицована с плат. Докато пътниците ще се задоволят с бюджетна опция за винил. Зад редицата пътнически седалки има място за съхранение на инструменти, инструменти и консумативи. До тях може да се стигне само през сгъваемата седалка на водача. Важна подробност е способността на въздушното окачване на шасито да се понижи, ако е необходимо, с още 90 мм. Тоест ниският вход към пилотската кабина. Ако се вгледате внимателно в интериора. Можете да видите обичайната FE кабина за инструменти, но в центъра има допълнителни контроли за оборудване за евакуация и LCD екрани.

Специализирана пътна помощ

Въпреки че предната броня на теглещия автомобил е на 2 м напред от предната ос, това не създава затруднения при шофиране на камиона. Особено на кръстовища. В същото време гледката на водача от обърнатата напред кабина е много добра. 18-тонният теглещ автомобил Volvo FE LEC (4×2) се задвижва от 7,7-литров двигател Volvo D8K с максимална мощност от 350 к.с. от. Моторът е агрегиран с 12-степенна автоматична ръчна скоростна кутия Volvo I-Shift. Обобщавайки, можем да кажем, че обърнатата напред кабина не само улеснява влизането на водача в колата, но и му осигурява отлична видимост по време на шофиране.