как да карате кола през зимата

Как да карате кола през зимата

Така че, преди да седнете зад волана, ясно си отговорете – имате ли нужда от него? Възможно ли е да се направи без пътуване, ако навън е -20 ° C, в допълнение лед и слана? Ако въпреки това не може без кола, тогава трябва да се спазват редица необходими правила. Първото нещо, което трябва да запомните, е винаги да оставяте достатъчно място за маневриране и да избягвате резки движения. Как да карате кола през зимата. Не забравяйте, че снягът или ледът намаляват сцеплението с пътя и това води до увеличаване на спирачния път и допълнителни рискове от пътни инциденти. Трябва да държите разстояние от колата отпред три пъти повече от обикновено. Постигнете специална концентрация на внимание върху скъпото изключете радиото, не говорете по мобилния си телефон или използвайте свободни ръце особено след като сега това е задължително изискване на властите към шофьорите, минимизирайте разговора с пътниците.

Как да карате кола през зимата

При трудни зимни условия е по-добре да се даде предимство на шофирането по добре познати пътища, без проучване на непознат терен. Опитайте се да се движите по безснежни писти. Бъдете особено бдителни, когато шофирате през кръстовища, особено нерегламентирани. Как да карате кола през зимата. Почистете сняг и лед по цялото стъкло, а не само отпред. Това също ще ви позволи да оптимизирате работата на двигателя – той ще има възможност да се загрее по-добре. По пътя можете да използвате и спрей за бързо размразяване. Опитайте се да поддържате външните си светлини в добро състояние прочетете чисто през цялото време. Не забравяйте, че ще бъде трудно да забележите колата си на пътя при обилен сняг, дори и с включени фарове, особено ако фаровете са доста мръсни. Обърнете специално внимание на ограничителните знаци – при тези, които са предназначени да регулират скоростта, направете отстъпка за специални метеорологични условия.

Спецификата на контрола

Обърнете внимание и на ледените знаци. Те тежат под знаци, които забраняват или ограничават движението. Вземете под внимание спецификата на контрола, коригирана за маса и вида на задвижване на вашия автомобил. По-трудно е автомобилите с леко тегло да се движат, а тежките автомобили обикновено имат дълъг спирачен път особено на гладък лед. Освен това автомобилите със задно задвижване на покрита със сняг повърхност може да имат заден плъзгач наляво или надясно. Оборудването на автомобила ви със система за контрол на сцеплението ще ви помогне тук. Работете педалите плавно. Всяко внезапно натискане или освобождаване на педала или същия съединител може да предизвика подхлъзване и загуба на контрол над автомобила. Ако колелата се плъзгат например на наклон или в снежна преспи, опитайте да започнете от втора предавка. Ако трябва да спирате на хлъзгава повърхност, спирайте едновременно педала и двигателя, за да постигнете най-плавното забавяне на автомобила.

Теглото на автомобила

Ако задният мост е плъзнал, воланът трябва да се завърти по посока на изместването на задната част на автомобила. Ако колата е с предно задвижване, е необходимо плавно да се увеличи газта, но ако автомобилът е със задно задвижване, също така плавно намалете степента на натискане на газта. Също така ви съветвам да носите торба с пясък със себе си – допълнително натоварване в багажника ще увеличи теглото на автомобила и съответно сцеплението му. Освен това е полезно и по други въпроси – например да поръсите под колелата, за да излезете от ледената яма, ако е необходимо. И последното нещо – не забравяйте за основните мерки за безопасност.