как да изберем мотокар

Как да изберем мотокар

Как да изберем мотокар. Днес мотокарите се използват в технологичните вериги на различни сектори на икономиката. В търговията, транспорта и селското стопанство. Те намират приложение и в нови сфери на бизнеса. За да изберете правилния мотокар, който ще има подходящия набор от експлоатационни характеристики. Е необходимо да се оцени цял набор от параметри, безопасност, експлоатационен живот, експлоатационни условия, технически спецификации, цени и т.н. Основните характеристики на товарача са неговата товароподемност, мощност и тип двигател, както и височина на повдигане. Когато избирате типа на двигателя, трябва да обърнете внимание на такива параметри като ефективност, ниво на шум и мощност. По вид на двигателя се различават дизеловите, бензиновите и електрическите мотокари. Изборът на товарач с един или друг тип задвижване ще бъде повлиян от условията на по-нататъшната му работа. Ако вашият мотокар ще работи на открито или в добре проветриви помещения с високи тавани, имате нужда от дизелова или бензинова машина.

Как да изберем мотокар

Обикновено се използват бензинови мотокари с инсталирана газова уредба върху тях. Максималната товароподемност на такива товарачи е 5 тона. Те са оборудвани с газови бутилки с вместимост от 30 до 50 литра. Разходът на газ е от 4 до 8 бутилки на седмица. Също така в затворени пространства се използват широко мотокари, оборудвани с електрически двигател. Разнообразие от товарачи, базирани на двигатели с постоянен ток, са модели, оборудвани с асинхронни двигатели с променлив ток. Тези двигатели имат запечатан дизайн, който предотвратява навлизането на мръсотия, влага и прах. Мотокарите, задвижвани от променливотокови двигатели, са подходящи за тежкотоварни приложения. Те се характеризират с намалена консумация на енергия, висока износоустойчивост, мощност и безопасност. Освен това, поради възможността за автоматично спиране, се изключва спонтанното връщане на машината както върху хоризонтална, така и върху наклонена повърхност.

Специални изисквания

Товарачите, използвани за експлоатация в тежки и екстремни условия с високи или ниски температури или в условия на висока влажност. Например в трюмовете на кораби или в хладилни складове или в металургични заводи, освен надежден двигател. Трябва да осигуряват и високо ниво за защита срещу корозия, прах и екстремни температури. За работа в опасни зони са необходими специални експлозионно устойчиви мотокари, които се предлагат от редица производители. Височина на повдигане. Изборът на този или онзи модел на мотокар също се определя от такива параметри като височината на повдигане на товара. Как да изберем мотокар. Стандартният товарач може да вдига товари на височина от 3 м. По този начин той е в състояние да съхранява товари на третото ниво на стелажите. Товарачите, оборудвани с трисекционни мачти, са в състояние да вдигат товари на още по-голяма височина. За да работи в затворени пространства, например в товарни контейнери или железопътни вагони, мотокарът трябва да бъде оборудван с функция на свободен ход, тоест повдигане на вилиците без повдигане на мотокара. Как да изберем мотокар.

Основни характеристики

В допълнение към основните характеристики, при избора на мотокар трябва да се вземат предвид такива параметри като вида на мотокара. С изключение на вилиците, мотокарът може да бъде оборудван със сменяеми приставки, например грайфер за цеви. Вид трансмисия хидростатична, хидродинамична, механична, спирачки, гуми пневматични, масивни, бандажни, както и нейните габаритни размери, дължина на вилките и други. Ако изберете мотокар за интензивна работа, трябва да обърнете внимание на такива характеристики като скорост на повдигане и спускане на товара, маневреност и т.н. Маршрутът на транспортиране, както и състоянието на повърхността, върху която се движи кмотокарът, също ще повлияят пряко на неговите характеристики. Понятието за транспортен маршрут включва такива фактори като дължината на маршрута, наличието на възходи и спускания. Спускания, ширината на прохода, размера на рафтовете, наличието на чужди предмети над пътеката лампи, метални конструкции. В резултат на това товарачът може да бъде оборудван с редица функции, за да улесни работата на труден терен.

Процес на работа на мотокар

Състоянието на повърхността ще повлияе на избора на гуми. Ако повърхността има много неравности, се препоръчва да се използват товарачи с пневматични гуми. Които перфектно поглъщат ударите и имат ниска цена. Ако мотокарът работи в затворено пространство, има опасност от метални стърготини, пирони или счупено стъкло на пода. В този случай е по-добре да използвате плътни гуми или свръхеластични гуми, които е практически невъзможно да се пробият. В същото време те са доста жилави и лошо предпазват от вибрации. В процеса на работа на мотокар не е изключена възможността за нараняване, особено при транспортиране на големи товари. Работа в тесни условия, висока скорост и повдигане на товари, изместване на центъра на тежестта при повдигане или спускане на товар. Съществува също така възможността мотокар да се свали странично при завиване с висока скорост или повреда на машината поради падане на товар върху покрива на кабината. Поради тази причина кабините на мотокарите трябва да отговарят на международните стандарти за безопасност FOPS / ROPS, за да осигурят безопасна експлоатация.