Износване на автомобилните гуми

износване на автомобилните гуми

Експлоатация на автомобилните гуми

Колко дълго ще издържи автомобилната гума зависи от експлоатацията. Техническото състояние на автомобила и вашия стил на шофиране. Професионалната поддръжка и постоянните проверки ще осигурят безопасно шофиране. Гумите са в пряк контакт с пътя, поради което е много важно да се поддържа качеството на гумите в добро състояние. Тъй като безопасността, горивната ефективност и комфортът зависят от тяхното качество. Необходимо е не само да изберете правилните гуми. Но и да следите състоянието им, за да предотвратите преждевременното им стареене и износване. Основните причини за повреди и износване на автомобилните гуми. Винаги има много неприятни изненади по пътя. Които в крайна сметка водят до повреда и износване на гумите: камъни, дупки, стъкло. Нито можем да ги предвидим, нито да ги предотвратим. Но проблемите, произтичащи от високата скорост, въздушното налягане и претоварването. Са напълно зависими от собственика на автомобила и са напълно разрешими.

Износване на автомобилните гуми

Шофиране с висока скорост. Внимавайте за ограничението на скоростта! Когато шофирате с висока скорост, рискът от повреда и износване на гумите е най-вероятно. Тъй като гумите се нагряват и в тях се губи по-голямо налягане. Налягане в гумите. Над и под налягане в гумите намалява полезния живот на гумите и води до преждевременно износване (прегряване на гумата, намалено ниво на сцепление с пътната настилка), поради което е необходимо да се контролира достатъчното налягане в гумите. Претоварване. Следвайте препоръките на производителя за зареждане! За да избегнете претоварване на гумите. Внимателно проучете индекса на натоварване на страничната стена на гумата. Това е максималната стойност и не трябва да се надвишава. При претоварване гумата също прегрява и съответно преждевременното й стареене и износване.

Качество на автомобилни гуми

Как да предпазим гумите от преждевременно стареене и износване. Дори най-качествените и най-скъпите гуми са с кратък живот. Износването на гумите е само въпрос на време. Но това е по силите ни да увеличим максимално живота на гумите. Какво можете да направите, за да удължите живота на вашите гуми и да ги предпазите от износване? Ето няколко прости съвета. Проверявайте периодично състоянието на гумите. Проверката отнема само няколко минути, но спестява пари. Проверявайте състоянието на гумите веднъж седмично. След пет години употреба на вашите гуми, проверявайте ги внимателно веднъж годишно. Проверявайте налягането в гумите около веднъж месечно. Правилното налягане е гаранция за безопасност при шофиране и поддържане на ефективността на гумите. Правилното налягане може да се намери в ръководството на автомобила и налягането трябва да се проверява само когато гумите са студени.

Експлоатация на автомобилните гуми

Проверявайте дълбочината на протектора. Нивото на износване на гумите поне веднъж месечно. Дълбочината на протектора по-малка от 1,6 мм показва значително износване на гумите и трябва да бъде заменена. Проверявайте периодично подравняването на колелата по време на планова поддръжка или малко преди официалната поддръжка. Неправилните ъгли на монтаж не винаги се забелязват, те обикновено се променят при удряне на ями и бордюри. Балансирайте колелата, когато ги пренареждате (на всеки шест месеца). Не бъркайте понятия като подравняване на колелата и балансиране на колелата. При регулиране се установява правилното геометрично положение на колелата, а при балансиране колелата се настройват така, че въртенето да е без вибрации. Балансирането предпазва колелата от преждевременно стареене и износване, гарантира безопасността на окачването и лагерите на колелата.

Износване на автомобилните гуми

Сменете гумите. Пренареждането на гумите ще помогне да се избегне бързото износване на гумите. Те могат да се пренареждат на всеки 6-7 хиляди сапуна, не забравяйте и за „резервното колело“. Пренареждайки гумите си, спестявате пари и удължавате полезния им живот, тъй като гумите се износват по-равномерно. Сменете клапаните при смяна на гуми. Клапанът е важна част от херметичността на гумите. Високо налягане и значителни натоварвания по време на въртене на колелото действат върху клапана. Следователно, когато подменяте гумите, е необходимо да смените клапаните, това ще удължи живота на гумата и ще я спаси от износване. Спестяването на клапани пряко влияе върху живота на вашите гуми. Ежеседмична проверка на гумите (проверка на дълбочината на протектора, налягането на въздуха в гумите, съществуващите повреди на страничните стени на гумите, появата на следи от неравномерно износване) ви позволява наистина да оцените степента на износване и стареене на гумите.

Кога трябва да смените гумите?

Ако в главата ви се прокраднат съмнения относно безопасността при използване на гуми. Свържете се с опитен специалист за съвет относно по-нататъшната експлоатация.Гумата трябва да бъде заменена, ако пункция възможна не само външна. Но и скрита повреда. Силно износване на протектора наличие на признаци на стареене и „умора“ пукнатини отвън. Отстрани и в областта на раменете, деформация на гумите и др. Тези гуми не осигуряват адекватно сцепление. Повреда на гумите. Неравномерно износване по краищата, в центъра. В някои области несъответствие с превозното средство изисква монтиране на колела от същия тип. Живот на гумите срокът на експлоатация на гумите варира значително. Така че е почти невъзможно да се предвиди колко дълго ще продължи дадена гума. Гумата е формулирана с разнообразие от каучукови съставки и материали. Които влияят върху живота на гумата.

Износване на автомобилните гуми

Метеорологичните условия, условията за употреба и съхранение също могат да удължат или съкратят живота на гумите. Следователно, за да увеличите експлоатационния живот на гумите. За да ги предпазите от износване, следете външния им вид. Поддържайте налягането в гумите, появата на следните ефекти. Шум вибрации или отклонение към автомобила, когато шофиране и. Разбира се, да ги съхранявате правилно. Дори ако гумите лежат и не се използват или се използват рядко, те стареят. Препоръчително е да не съхранявате ненадути или демонтирани гуми в стекове за дълго време. Също така, не съхранявайте никакви чужди предмети. Особено тежки предмети, върху гумите. Избягвайте горещи предмети. Пламъци искри и генератори в близост до гуми. При работа с гуми се препоръчва да се носят защитни ръкавици.

Кога трябва да смените гумите?

При работа с гуми се препоръчва да се носят защитни ръкавици. Гумите се съхраняват в сухо, добре проветриво помещение с постоянна температура. Което е защитено от валежи и пряка слънчева светлина. За да избегнете промяна на структурата на каучука. Не съхранявайте химикали или разтворители в близост до гуми. Избягвайте да съхранявате остри метални, дървени или други предмети в близост до гуми. Които могат да ги повредят. Черната гума се страхува от излишната топлина и замръзване. А прекомерната влага води до стареене. Износване на автомобилните гуми. Гумите не трябва да се мият под силна водна струя, достатъчно сапун или специален препарат. От всичко казано заключението подсказва, че правилното съхранение. Експлоатация и цялостна проверка на тяхното състояние ще помогнат за спасяването на гумите от износване.