Избор на столче за кола

Защита на детето в автомобила

Повечето от нас използват колата не само като бърз начин да стигнат до работното място или от точка А до точка Б, но и като удобен транспорт за цялото семейство. И ако всеки модерен автомобил е оборудван с всичко необходимо за осигуряване на комфортно и безопасно настаняване на възрастни, то собствениците на автомобили трябва сами да се погрижат за безопасността и комфорта на най-малките пътници. Избор на столче за кола. Ако семейството има малки деца, не може без закупуване и инсталиране на специална детска седалка за кола. Използването е задължително от януари 2007 г. при превоз на деца от 0 до 12 години. В противен случай автомобилният ентусиаст рискува да бъде глобен. Но и излага на риск здравето и живота на детето си, тъй като нито един шофьор, дори и най-опитният, не е имунизиран от неприятни ситуации на пътя.

Избор на столче за кола

За да се осигури подходящото ниво на комфорт и защита на детето в колата. В избора на столче за кола трябва да се подхожда с изключителна отговорност. Също така да се вземат предвид редица важни моменти. Избор на столче за кола. Първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на детска седалка за кола, е теглото на детето. Именно този параметър е решаващ при избора на подходящо столче за кола. Комфорт и защита на детето в автомобила. Височината и възрастта на детето в този случай са вторични, но си струва да се помни, че главата на бебето не трябва да се издига над горния ръб на облегалката на седалката.

Стандарти на детски столчета

Според европейските и вътрешни стандарти детските столчета се разделят на няколко групи: Автомобилни седалки, предназначени за новородени и деца с тегло до 10 кг. При използване на тези столове детето е в хоризонтално положение, което осигурява максимален комфорт и безопасност на бебето.Столове за носене, които са монтирани обратно към посоката на превозното средство. Този тип седалка е предназначена за деца с тегло под 13 кг и не по-възрастни от 1,5 години. Столчета които са монтирани в посока на движение на автомобила и които са предназначени за деца на възраст под 4 години и с тегло 9-18 кг. Столчета за кола, наречени „бустери“. Те представляват специална възглавница-опора, в която няма гръб и която ви позволява да „увеличите“ височината на детето. Бустерите са предназначени за деца на възраст от 5 до 12 години и с тегло 22-36 кг.

За справедливост трябва да се отбележи, че напоследък така популярните универсални фотьойли, които са разделени на три групи, са много популярни:

Препоръки за избор на детски столчета

Както показва практиката, идеални детски столчета за кола не съществуват. Всеки родител трябва да се стреми да избере най-оптималния и висококачествен продукт за своето дете, който да има следните качества. Наличие на сертификати ECE R44 / 03 или ECE R44 / 0 , които удостоверяват съответствието на стола с най-новите стандарти за безопасност.
Столчето за кола трябва да е изработено от качествени материали. В този случай е необходимо продуктът да е удобен за детето. Поради тази причина е необходимо да купите столче за кола заедно с бебето, за да може то да го пробвате. Детската седалка за кола трябва да бъде лесна за инсталиране и демонтиране от колата. Особено внимание трябва да се обърне на специалната подложка от плат. Тя е разположена на ключалката, която свързва лентите в областта на чатала на малкия пътник. Той трябва да бъде сравнително широк и еластичен, тъй като ще понесе основното натоварване в случай на челен сблъсък.

Употребявани столчета за кола

Друг важен момент – не купувайте употребявани столчета за кола. Тъй като дори незначителни повреди или дефекти могат да повлияят негативно на нивото на безопасност на вашето дете. В заключение бих искал да ви напомня, че не трябва да бързате с избора на детска седалка за кола и освен това е силно обезкуражено да пестите пари, тъй като здравето и животът на бебето ще зависят от качеството и надеждността на този аксесоар.