избор на масло за камион

Избор на масло за камион

Камионът не е просто превозно средство, той е инструмент за търговска дейност, от чиято изправност зависи размерът на печалбата. Високи товари, интензивна експлоатация, не винаги висококачествено гориво – всичко това значително намалява ресурса на камиона. За да неутрализира по някакъв начин цялата гама от такива фактори, собственикът на търговско превозно средство се стреми да използва висококачествени консумативи. Работни течности, особено моторно масло, от което зависи интервалът между основните ремонти или подмяна на двигатели. Нека се опитаме да разберем спецификата на предлаганите на пазара продукти и да формулираме основните правила за избор на масло за камиони. Избор на масло за камион. Помислете за реалния пробег и възрастта на мотора. Модерните камиони на възраст под 5 години обикновено се обслужват от оторизиран дилър. Така че като моторно масло се използва една от одобрените в завода опции.

Избор на масло за камион

Като правило синтетичното масло се използва за съвременните двигатели. Ако колата е на възраст от 5 до 10 години, тогава разходът на тази работна течност се увеличава значително поради естественото износване. Освен това двигателите от тази категория са по-малко взискателни към марката използвани смазки, поради което полусинтетиката може безопасно да се използва. Най-старите модели могат да се експлоатират с най-евтиното – минерално масло (особено ако степента на износване е достатъчно висока). Ако двигателят не е изчерпал ресурса си, тогава е по-добре да не пестите пари и също така да използвате полусинтетика. Използвайте само масло, предназначено за търговски превозни средства. Специфичността на експлоатацията на търговските превозни средства е такава, че изисква специални смазочни материали. Традиционните „леки“ масла в този режим бързо ще загубят своите реологични свойства, допринасяйки за интензивното износване на двигателните елементи. Честото съкращение за масло за камиони е API CI-4 където C означава търговско.

Използвайте препоръчаното масло за вашия тип двигател

Ако класификацията на маслата за бензинови или дизелови двигатели не повдига никакви въпроси. Тогава използването на специално масло за относително екзотично, но въпреки това става все по-популярно. Независимо от това, използването на такова гориво принуждава двигателя да работи в различен температурен режим. Което е особено важно за модели, базирани на традиционни бензинови или дизелови двигатели. С оглед на това производителите на смазочни материали вече са разработили специализирана продуктова линия, адресирана до собствениците на такова оборудване. Струва си да се помни, че при правилно конфигурирано газово оборудване е позволено да се увеличават интервалите между смяната на маслото средно с 10%. В зависимост от сезона, както и от околната температура, могат да се използват масла с различен вискозитет. Осигуряващи например по-лесно стартиране през зимата. Има както летни и зимни, така и универсални сортове масла. Когато ги избирате, трябва да се ръководите от характеристиките на работата на машината.

Класификация на маслата

Проучете класификацията на маслата и вижте кои от наличните марки са одобрени от производителя за вашия модел камион. В момента съществуват две системи за класификация – ACEA – асоциации на европейските производители. И API – Американски петролен институт, в рамките на които смазочните материали се класифицират според редица ключови характеристики. И двете класификации са предназначени да разделят маслата според техните качествени характеристики, както и съдържанието на пепел и сярни съединения. Не забравяйте ключовото правило: „по-скъпото не е по-добро“, всеки двигател трябва да избере само препоръчаната марка масло. По-важно е класификацията на вискозитета SAE, която включва шест зимни и пет летни степени. Запомнете – скъпото масло с изобилие от добавки няма да върне износения двигател към неговите характеристики. Съществува мнение, че с напредването на износването е препоръчително да се премине към смазки. Съдържащи специализирани компоненти, които предотвратяват износването. Избор на масло за камион. Струва си да се отбележи, че ефективността на много от тях, особено предвид много по-високите разходи, е под въпрос.

Сайта е изработен от | Seo-visia.com