Избор на зимни гуми

избор на зимни гуми

Избор на зимни гуми за автомобили

Зимното шофиране изнервя дори професионалистите: преспи по пътищата и изключително ниски температури, ледена и снежна каша. Ето защо си струва да се погрижите предварително за безопасността и комфорта. Избор на зимни гуми. Легендите за всесезонните гуми са неверни. Първо, това е забранено от закона и второ, просто е опасно. Съставът на летните гуми не е предназначен за температури под -5, колелата стават твърди и лошо контролирани. Сцеплението се влошава, спирачният път се увеличава, колата потегля и ускорява по-лошо. Решението е просто, имате нужда от зимни гуми. За лятото – лятото, за зимата – зимата с шипове, без компромиси. Тук всичко е сурово: климат, хора и пътища. Предлагаме 7 съвета за лесен и правилен избор. Размерът има значение. Като се вземат предвид особеностите на зимните пътища и по-ниска граница на скоростта, оптимално е радиусът и ширината на гумата да се изберат по-близо до долната граница на толеранс (посочена на каросерията на автомобила). За лятото можете да изберете по-голям радиус и ширина, за да увеличите сцеплението и сковаността при завиване със скорост.

Избор на зимни гуми с шипове

Шипове или велкро. Този параметър зависи повече от планираните движения през зимата и качеството на пътните услуги. За добре почистени улици, пълни с реагенти, за предпочитане е велкро. Ако планирате да карате по сняг, лошо почистени пътища или като зимни екскурзии сред природата, за предпочитане е да използвате гуми с шипове. Протектор. Най-често срещаните гуми с 3 вида шарка на протектора, класически, най-често използвани, те се попълват от местни производители. Такива гуми са универсални, не изискват специални тънкости за монтаж, бюджетна опция, те се представят добре на заледен път, по-лоши по време на размразяване и каша на пътя. Насочен протектор, към предимствата на предишната версия е добавено отлично преминаване на снежна каша, на асфалта е доста шумно, не е подходящо за високоскоростно шофиране. По време на монтажа трябва да се вземе предвид посоката на въртене. Асиметрични, най-скъпите гуми и ефективни, не толкова шумни като предишната версия. Монтажът отчита и посоката на въртене.

Дата на производство

Еластичността на гумата намалява с 3-5% годишно, така че има смисъл да се погледне датата на производство. А гумата, която лежи в склада от няколко или дори три години, трябва да е по-евтина. Вътрешен или внос? Не отписвайте вътрешни гуми. Фирмите са се доказали отлично: KAMA EURO, Amtel, Cordiant. Може би не трябва да плащате прекалено много за вносна гума, а да формирате мнението си за руския производител, след като сте получили приятна разлика в цената. А вносните гуми често се произвеждат тук и от нашите суровини, но според нашите собствени технологии. Аз лично купих гуми Kama Euro за лятотои изобщо не беше разочарован, най-вероятно ще взема комплект за зимата, още един огромен плюс на нашите производители – каучукът е винаги свеж.

Закупуване на използвана гума

Има ли смисъл да купувате употребявани гуми. Ако възникне ситуацията, че няма начин да се отделят пари за нова гума или рядък размер гуми, които е трудно да се намери, можете да помислите за закупуване на използвана гума, но го направете разумно. Външният преглед не трябва да разкрива порязвания и пукнатини, прясна гума също може да се различи от износена. Идеалният вариант е да закупите гума след използване на 1-2 сезона, с добра отстъпка, но не повече от 3-4 години от датата на производство. Подходящо време за покупка. Най-високите цени за зимни гуми са през октомври и ноември и има много, които искат да купят в последния момент и да се сменят веднага. И от януари можете да купувате на конкурентни цени с добра отстъпка до март. След което най-вероятно непродадените зимни гуми ще бъдат преместени в склада до есента. И не забравяйте за подравняването на колелата. Регулирането на колелата спрямо тялото просто се изисква при всяка смяна на гуми, ако искате те да ви служат повече от един сезон.