замъгляването на прозорците

Замъгляването на прозорците

Лошата видимост е много честа причина за пътни инциденти. Това обаче не винаги провокира мъгла или проливен дъжд. С който мъглата и чистачките вършат добра работа. Но замъгленото стъкло може да се превърне точно в препъни камък. Замъгляването на прозорците. По който ще се препъне вашият стоманен кон. Има концепция, за която малцина знаят, но всеки шофьор среща. Това е така наречената точка на оросяване. Ако говорим на език, разбираем за обикновения потребител, тогава това е температурата. До която е необходимо да се охлажда въздух с определено съдържание на водна пара, така че той да започне да се кондензира. Ако температурата на стъклото в колата е приблизително равна на температурата на околната среда. Тогава прозорците остават чисти и прозрачни. Но ако температурата му е под точката на оросяване спрямо въздуха в кабината. Тогава стъклото става мътно в резултат на замъгляването.

Замъгляването на прозорците

И така, защо прозорците мъглят в нашите автомобили? Причините може да са различни, но основното е разликата в температурните условия отвън и в кабината. Замъгляването на прозорците. По-топлият въздух във вътрешността на автомобила съдържа влага, която при удара в студеното стъкло се превръща в микроскопични частици вода, които пречупват светлината, като по този начин създава ефекта, който наричаме мъгла. Просто казано, замъглените прозорци са резултат от истинската мъгла, която се образува в кабината. Друг враг на прозрачността на стъклото са различни влажни неща, които могат да бъдат намерени в интериора на автомобила обувки, дрехи, тапицерия, килими, парцали, чадъри, наситена с влага звукоизолация и т.н. Колкото и да е странно, но стъклото може да се поти, дори ако сте горд собственик на автомобил с климатичен контрол. Ако системата работи правилно, няма да имате проблеми.

Охлаждаща течност

Но когато специална дупка за отстраняване на влага в системата е запушена, тогава излишната кондензация, която няма къде да отиде, ще замъгли очите ви. Друга неизправност, която причинява замъгляване на прозорците, е изтичането на охлаждаща течност от тръбите на радиатора или нагревателя директно в купето. И накрая, не бива да се отписват пияните пътници или, не дай Боже, Зевс, самите водачи, чийто дъх автоматично се превръща в алкохолни пари. Ако сте били влюбени в учителя си по химия и сте хванали всяка нейна дума, тогава много добре знаете, че алкохолът е отличен абсорбент, който абсорбира влагата по-добре от горещите пясъци на Сахара. Ето защо на сутринта след насилствено парти сме толкова непоносимо жадни. Ето защо пияните хора значително ускоряват процеса на замъгляване.