Замръзване на автомобила

замръзване на автомобила

Замръзване на автомобила

Ако колата ви прекарва нощта на улицата, а не в топъл гараж, а на термометъра извън прозореца е минус 15 ° C или по-ниска, тогава като управлявате колата, можете да провокирате редица повреди, които могат да бъдат условно наречен сезонен. Ще предоставим списък с такива потенциални опасности и ще обсъдим контрамерките при замръзване на автомобила. Стартирането на двигателя при студено време обещава редица потенциални проблеми. Да кажем, че стартирането на енергиен агрегат на студено се равнява на пробег от около 200 км. Износването на буталните групи обаче ще бъде по-малкото зло. Освен това е възможно да се сведат до минимум последиците от насилието над желязото, като се премине към по-малко вискозно масло или, да речем, с помощта на предварително нагревател особено важно за северните региони. Въпреки това, в допълнение към метала многобройни гумени елементи на силовия агрегат са изложени на замръзване.

Замръзване на автомобила

Например често има случаи, когато удебеленото от студа масло изцежда уплътненията специални уплътнения, предназначени да предотвратят изтичане на маслото не само на двигателя, но и на сервоуправлението и трансмисията. Уплътненията на задвижващите валове в скоростните кутии на машините, използвани на север, започват да текат към пробег от 100 хиляди километра именно поради измръзването. Друга типична ситуация е изтичането на моторно масло от под закалено уплътнение на цилиндров блок. Поради студеното време, или по-скоро температурните разлики, такова уплътнение губи своята еластичност, втвърдява се, престава да прилепва плътно към повърхностите на капака и главата на цилиндъра и в структурата му се появяват пукнатини. В резултат на това гуменият елемент трябва да бъде сменен. Проблеми с окачването Дизайнът на окачването също има голям брой каучукови и полимерни съединения, които потъмняват и стават крехки при силен студ, страдащи от вибрации.

Замръзване на автомобила

Например, по време на зимна експлоатация, безшумните блокове бързо стареят, прашниците се разрушават в сферичните шарнири и тяхното смазване вече не е толкова ефективно, ускорявайки повредата на блока. В този смисъл шофирането при силен мраз по неравен път е особено вредно, тъй като ударите и вибрациите по-рано ще осъдят гумените елементи на шасито. Друга рискова област са студените амортисьори. В интерес на истината можете да усетите колко им е трудно, като започнете движението в тежък минус зад борда. Вероятно ще забележите, че амортисьорите не се справят адекватно с нередностите. Ефективността на окачването като цяло ще ви изглежда необичайно твърда. И всичко това, защото амортизиращата течност е станала по-плътна и няма време да премине през клапанната система.

Замръзване на автомобила

Съответно се увеличава натоварването върху конструкцията на амортисьора, което води до образуване на скоби на прътите и загуба на херметичност на уплътненията вътре в амортисьорите. Оттук и съветът. Не се опитвайте да шофирате активно веднага след старта. Загрейте амортисьорите, като карате със спокойно темпо поне 1 км. Освен това е полезен и за мотора и скоростната кутия. Амортисьорната течност в крайна сметка ще се загрее и амортисьорите ще влязат в стандартния и следователно не обещаващ термичен режим. Не забравяйте също, че повредените амортисьори със сигурност ще доведат до други повреди. По-специално, поради тях подпорите ще се срутят, безшумните блокове ще се счупят и ще се получи неравномерно износване на гумите.