Електромобили

електромобили

Електромобили

Веднага след президентските избори в САЩ много страни започнаха да обявяват единодушно планове за ускоряване на електрификацията на автомобилите. Изглежда, че се състезават кой по-бързо ще се откаже от двигателите с вътрешно горене. Изглежда, каква връзка. Властите на Обединеното кралство ще забранят продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 година. И акумулаторни хибриди от 2035 година. Въпреки че първоначално забраната е била въведена от 2040 година. Японците наричат ​​същите дати. В Европейския съюз двигателите с вътрешно горене ще бъдат де факто забранени дори по-рано те възнамеряват да въведат екостандарта Евро 7 от 2025 година. Което предполага изключително строги стандарти за двигателите. Все още не е ясно какъв стандарт ще бъде предписан в документа, но има основания да се смята, че той де факто ще сложи край на двигателя с вътрешно горене в Европейския съюз след четири години.

Електромобили

В същото време бързането с подобни действия изглежда много странно. В крайна сметка, ако се замислите за електрическите автомобили изобщо не са толкова привлекателни, колкото хората обичат да казват за тях. Основният аргумент на апологетите за електрическите превозни средства тяхната екологосъобразност не издържа на контрол. Електричеството не излиза от въздуха трябва да се получи. Да, можете да мислите за зелена възобновяема енергия. Въпреки че според последните данни на него се падат едва малко повече от 10% от генерираната електроенергия. Освен вятърните турбини и слънчевите панели, това включва далеч не най-чистата и безопасна ядрена енергия. Около една четвърт от производството на електроенергия идва от природен газ, но по-голямата част около 60% идва от изгарянето на въглища и петролни продукти. По-малко автомобили с ICE но ТЕЦ ще започнат да пушат небето още повече.

Електромобили

Но енергията трябва да бъде доставена и на потребителя и тогава електрическите автомобили трябва да бъдат заредени. Всеки етап е загуба и по някаква причина никой не задава въпроса: при какви мощности ще се прави всичко това? Ще имат ли време да построят толкова много електроцентрали за пет до десет години, за да бъдат достатъчни за електрифицирането на предвидения дял от транспорта? Днес той се оценява на по-малко от 1% в света. Чували ли сте за планове за мащабно строителство на електроцентрали по целия свят? Следващата причина е експлоатацията на електрическа кола е по-евтина от кола с двигател с вътрешно горене. Но това все още не е мощна инфраструктура и енергиен дефицит. Засега дизелът също беше по-евтин от бензина. И затова, ако искате да спестите пари е време да си купите електрическа кола. Само че не ново, а използвано, тогава ще се изплати доста бързо. По-новите електрически автомобили, като Jaguar I-Pace или Audi e-Tron, принадлежат към луксозния сегмент и е смешно да ги купувате, за да спестите гориво.