Електрически превозни средства

електрически превозни средства

Електрически превозни средства

Също така трябва да се произвеждат батерии много батерии за електрически превозни средства. Това е мръсно производство. И след няколко години употреба батериите трябва да се изхвърлят, което ще причини силен удар върху околната среда. За повече от век развитие на автомобилната индустрия хората не са успели да направят електрическите автомобили. Това са истински конкуренти на моделите с двигатели с вътрешно горене. Да припомня, че първо се появи електрическата кола, а чак тогава колата с двигател с вътрешно горене. Общоприето е, че това се е случило през 1841 година. Оттогава производството на електрически автомобили не е направено печелившо. За продажбите им субсидиите се изискват и до днес. В Германия например те достигат 10 хиляди евро. Няма да изброявам всички клопки, свързани с електрическите превозни средства, те са безброй. По-добре да кажа кой има нужда от всичко това и защо.

Преход към електрически превозни средства

Преходът към електрически автомобили е глобално преразпределение на пазара. Случващото се може да се формулира по следния начин. Който притежава технологията за производство на батерии той притежава света. Обсъдих този въпрос с политолога, американеца Дмитрий Дробницки. Той е напълно съгласен, че глобалистите стоят зад проекта за електрификация на транспорта. Част от плана им е да откажат дилърски услуги. Дизайнът на електрическите превозни средства е по-прост от автомобилите с двигатели с вътрешно горене, те не изискват честа поддръжка. А планираната поддръжка и ремонти дават на дилърите лъвския дял от доходите си. Можете да продавате автомобили и през интернет. Защо тогава медиатори? Някои автомобилни концерни вече преминават към продажба на нови модели онлайн. Не изключвам новите форми на собственост, които наскоро се появиха, да речем, абонамент и споделяне на автомобили. Също са подготовка за универсална електрификация.

Преход към електрически превозни средства

Първо ще бъдем отучени от собствените си автомобили, а след това те ще започнат да наемат надеждни електрически автомобили. Младите хора понякога не разбират защо се нуждаят от собствена кола. В резултат на това на един обикновен човек в един нов прекрасен свят няма да му остане нищо за душата и корпорациите ще притежават всичко. Това поне е планът на глобалистите и електрическите автомобили са част от него. Мисля ли, че бъдещето е предопределено и нищо няма да спаси света от изпълнението на този план напротив, такъв план ще се провали. Факт е, че идеята за глобализъм се е изчерпала. Планетата вече е прегърната от корпорации просто няма никъде по-глобална. А глобалистите не могат да предложат нищо повече от електрически автомобили на света. Не без основание обаче новият американски президент се сравнява с Брежнев и всички помним съдбата на Съветския съюз. Кой притежава батерията, притежава света. Без нефт и газ, това е просто безполезен набор от елементи, вредни за природата в периодичната таблица. Следователно никой няма да може да предсказва бъдещето сега.