Електрически камиони

електрически камиони

Електрически камиони

В края на тази година клонът на Swiss Express DPD ще въведе в експлоатация електрически камион с акумулаторна батерия с необичайно дълъг пробег от 760 км. Електрически камиони. Това електрическо превозно средство ще бъде камион с марката Futuricum Logistics 18E, който се произвежда от швейцарската компания Designwerk Products AG. EV, конфигуриран за DPD, има супер голям литиево-йонна NMC технология батерия с общ капацитет 680 kWh. Тоест тази кола има толкова много батерии, че може да захрани цяла вила за два месеца. С едно пълно зареждане на тези батерии автомобилът може да измине до 760 км. „Този ​​пакет батерии ще направи нашата Futuricum Logistics 18E много конкурентна по отношение на обхвата, дори в сравнение с водородните камиони“, казва Адриан Мелигер, управляващ директор на Designwerk Products AG.

Електрически камиони

Огромният диапазон за електротехник е страхотен, но нека да влезем в подробностите. Преди пускането на новия продукт Designwerk Products AG имаше само три батерийни комплекта: малък – един блок от 170 kWh 2 × 85 kWh, среден среден с капацитет 255 kWh 3 × 85 kWh и голям голям 340 kWh 4 × 85 kWh. Батерийните блокове тежат съответно 1135, 1770 и 2270 кг. В модела Logistics 18E компанията удвоява своя „голям“ пакет и вече инсталира 2 батерии от 340 kWh или 8×85 kWh в колата. Съответно, масата на такава единица става просто непосилна и достига 4540 кг! Нищо, както се казва, не оставя следа, ако искате да станете шампион в обхвата – заредете повече батерии. Колко ще струва този самолет? По-добре да не питате. Разбира се, никой няма да съобщи точните цифри, но 4,5 тона батерии, мисля, ще изтеглят 200 хиляди в европейска валута.

Електрически камиони

Продължителността на този процес ще зависи от наличието или отсъствието на вградено зарядно устройство с високо напрежение. Ако клиентът го закупи по желание, тогава този възел с мощност 44 kW / h ще може да зареди 80% от капацитета за 12,5 часа. Вторият вариант е по-сериозна инвестиция в гаражна инфраструктура. Говорим за стационарна зарядна станция CCS Type 2, която е способна да „налива“ 150 kW на час. С такъв CCS 80% от капацитета се захранва само за 4 часа и 20 минути. Така покупката на такъв железен кон и правилната конюшня за неговото поддържане ще струва неизмеримо голяма сума пари. Огромният диапазон за електротехник е страхотен, но нека да влезем в подробностите. Съгласни сме с Schulze, електричеството наистина е много по-евтино от дизеловото гориво. Неплащането на данъци също е чудесно.

Електрически камиони

И тук възниква въпросът, защо е всичко това? Разбира се, тук има огромен дял от изображението. Знаете ли, в Европа обичат да се показват и изобразяват не като алчни капиталисти, а като пламенни борци за околната среда. Но във всеки случай, DPD-Швейцария казва, че новият „електрически“ ще замени конвенционалния камион с двигател с вътрешно горене и ще работи по всички предварително разработени маршрути на пощенската компания. В този случай електрическата кола ще работи без никакви междинни спирания за презареждане. Тоест, Logistics 18E ще се експлоатира по междуградски линии. Първоначално електрическият камион ще се използва по маршрута между склада DPD в Möhlin и дистрибуционния център в Buchs. Разстоянието между тези точки е около 220 км в едната посока. Общо се получават 80 000 км годишно.

Електрически камиони

Logistics 18E е 19-тонен автомобил. Според европейските и швейцарските пътни стандарти брутното тегло на такъв камион не трябва да надвишава 18 тона. Но сравнително наскоро бяха одобрени промени, според които търговските превозни средства, които не отделят отработени газове и са оборудвани с алтернативни задвижвания, могат да бъдат с тон по-тежки от конвенционалните камиони. Това беше направено, за да се компенсира по-голямото тегло на екологичното задвижване. По този начин Logistics 18E има официално разрешено максимално тегло от 19 тона и може да се експлоатира по обществени пътища както в Швейцария, така и в ЕС. Но транспортната ефективност на тежкотоварния автомобил остава много съмнителна, тъй като собственото тегло на електрическото превозно средство е 13 тона.

Електрически камиони

В момента швейцарският автомобилен производител използва шаси, компоненти и части от моделите Volvo FM и FMX за производството на своите електрически камиони Futuricum. Logistics 18E е оборудван с четири електродвигателя с обща мощност 500 kW 680 к.с. Максималната скорост на превозното средство е електронно ограничена и не надвишава 86 км / ч. Logistics 18E ще бъде първият електрически камион DPD, който ще се използва в реална работа, а не в тестови писти, казва Тилман Шулце, главен изпълнителен директор на DPD Швейцария. Разбира се, основният акцент ще бъде върху използването и внедряването на новата технология, но зануляването на разходите за дизелово гориво и пълното освобождаване на камиона от данъка върху тежките превозни средства ще бъдат основни фактори за изпълнението на този проект от икономическа гледна точка от гледна точка, добавя Шулце.

Електрически камиони

Съгласни сме с Schulze, електричеството наистина е много по-евтино от дизеловото гориво. Неплащането на данъци също е чудесно. Също така електрическото задвижване е много ефективно при шофиране из града, където ускорението и забавянето непрекъснато се редуват. Можете също така да забележите по-ниското ниво на шум от електрическия камион и високата му производителност поради линейната зависимост на въртящия момент. Регенерирането на спирачната енергия подобрява ефективността на задвижването. Всичко това води до по-ниски експлоатационни разходи в сравнение с дизеловите аналози, но дали тези предимства могат да компенсират много високата цена на електрическия камион, все още не е ясно.