двигател

Двигател

Климатът в централна България е уникален това е практически единственото място на нашата планета, където лютите студове, когато температурата падне под 30 градуса по Целзий, са придружени от много висока влажност на въздуха, достигаща 60%. Това прави нашата зима най-красивата в света. Двигател. Но в същото време българската зима може лесно да съсипе всяко превозно средство, при условие че собственикът на колата не се интересува от своя стоманен кон. Дизеловите превозни средства са особено засегнати. Автомобилистите от Сибир и Далечния Север са натрупали богат опит в експлоатацията на дизелови двигатели през суровата българска зима. Много жители на тези крайни региони обикновено не спират автомобилите си през нощта или поставят спирали в резервоари за гориво, през които непрекъснато циркулират гореща вода и понякога отработени газове. Но това са крайни мерки за безнадеждни ситуации.

Двигател

По принцип препоръките за експлоатация на дизелов двигател през зимата са съвсем реални и лесни за изпълнение. Основното нещо е да правите всичко въз основа на съветите на професионалисти и производители на автомобили. Защо има толкова много привърженици на шофирането с дизел у нас? За това има основателни причини. Първо, в дизеловите отработили газове няма въглероден окис. Двигател. На второ място, дизелът, за разлика от бензина, не е толкова запалимо гориво, което прави колата много по-безопасна. На трето място, във водата дизеловият двигател се чувства като риба, но свещите и кабелите с високо напрежение на бензиновите автомобили със сигурност ще се повредят във влажна среда. Четвърто, дизелите имат повече сцепление при ниски обороти, което е важно, когато става въпрос за офроуд условия. И накрая, дизеловите двигатели имат по-голям обхват и по-нисък разход на гориво. Разглеждайки всичко по-горе, човек не може да не се съгласи, че дизелът е добър.

Пристигането на първото студено време

Но засега. Когато зимата започне да полага перушината си, дизеловите автомобили се превръщат в истинско главоболие за собствениците си. Една от съставките на дизеловото гориво е парафинът, който не се усеща, докато термометрите се блъскат над марката 0 ° C. Но с пристигането на първото студено време дизеловото гориво започва да се замъглява и да се пълни с нишки парафин, който се сгъстява в студа и запушва горивните филтри. Ето защо има летни, зимни и арктически горива, всяко от които има своя собствена точка на облачност –5 ° С, –25 ° С и –35 ° С, съответно. Единственият начин за борба с непокорния парафин е добавянето на специални депресанти към дизеловото гориво. В краен случай можете да разреждате дизела с обикновен керосин в съотношение 15% керосин и 85% дизелово гориво. В безнадеждни ситуации можете да дадете на питие дизелова кола и бензин, като я добавите към дизелово гориво.