Газов самосвал MAN

газов самосвал MAN

Газов самосвал MAZ-MAN

Минското предприятие MAZ-MAN наскоро представи най-новия си самосвал MAZ-MAN 756K59 6×6, предназначен за превоз на различни насипни товари по обществени пътища, както и за работа в труден терен. Основната интрига на този камион е концентрирана в неговия V-образен, 8-цилиндров двигател T15, работещ на гориво за двигател с природен газ. Газов самосвал MAZ-MAN е агрегат с, който е произведен с помощта на основните части на дизеловия двигател YaMZ-6586. Идеята за такова преобразуване е разработена и внедрена от специалистите на фирма Технология 1604 Екатеренбург. Те използват серийни корпуси и бутални групи и добавят към тях системи: всмукателна; освобождаване; подаване на гориво; запалване с искра и електронно управление на впръскването на гориво Създаденият по този начин двигател T15 с мощност 514 конски сили успешно е преминал тестове за екологичен клас 5 тази година и е получил сертификат за съответствие с TR CU 018/2011.

Газов самосвал MAZ-MAN

По този начин този газов двигател стана възможно да се използва при производството на нови превозни средства. Трябва да маркирате, че техническите характеристики на газовия двигател T15 значително надвишават дизеловия аналог. Това се отразява не само в по-ниския специфичен разход на гориво, но и в по-малко вибрации и по-малко шум. Работата на газов двигател се основава на принципа на стехиометричното изгаряне, т.е. пълното изгаряне както на горивото, така и на кислорода. Процесът е подобен на този при бензинов двигател принцип на Ото. Първо, при влизане в бутилките, газовото гориво и въздухът се смесват предварително, след което тази смес се запалва със свещи. Свещите водят до по-кратки интервали за поддръжка на газовите двигатели в сравнение с дизелите.

Газов самосвал MAZ-MAN

Инсталирането на газов двигател в самосвал изискваше по-мощен радиатор за охлаждане с течност, отколкото е необходим за дизелов двигател с мощност 500 конски сили. Така MAZ-MAN 756K59 получи радиатор Behr. Двигателят на самосвала е агрегиран с 12-степенна механична, синхронизирана скоростна кутия Fast Gear с кабелно задвижване. Камионът използва и двустепенна скоростна кутия ZF VG 2000/396 с понижаваща предавка за шофиране извън пътя. Шасито използва постоянно задвижване на задвижващата ос със заключващ център и диференциали между напречните оси. Осем безшевни стоманени бутилки от Vitkovice Cylinders as Чехия, монтирани на камион, се използват за съхранение на сгъстен природен газ. Диаметърът на цилиндрите е 360 мм, а общият им обем достига 1164 литра. В тези запечатани резервоари газът се съхранява при налягане от 200 атмосфери.

Съвети за самосвал

Общият обем на газа е приблизително 300 кубически метра. Това количество гориво може да бъде достатъчно за тежък камион за 500-600 км писта. Зареждането с газ отнема около 15 минути. Самосвалът използва подсилена кабина MAZ, която е модифицирана съгласно чертежите на компанията MAZ-MAN. Допустимото натоварване на оста на предния мост произведено от MAN е 9000 кг. Допустимото натоварване на задната задвижваща талига произведено от MAZ-MAN достига 32 000 кг. Превозното средство е оборудвано със самосвал MAZ-MAN с геометричен обем 15 кубически метра. м. Тялото с двоен под осигурява по-ефективно отопление на дъното, както и предните и страничните склонове. Отоплението с отработени газове с възможност за изключване изключва замръзване на насипни товари в мразовито време. Ъгълът на повдигане на платформата по време на разтоварването е най-малко 45 °.

Съвети за MAZ-MAN

Трябва да се каже, че в продължение на много години в моделната гама на MAZ-MAN има 41-тонен самосвал на всички колела, оборудван с дизелов двигател MAN. Именно тази кола послужи като прототип за новия модел 756K59. В същото време газовата модификация се различава от серийния си дизелов аналог. Това, първо, се забелязва при увеличеното междуосие, което нарасна от 3650 на 4300 мм, и второ, товароносимостта на есенната премиера е само 23 тона, докато дизеловият предшественик е достигнал 25 тона. Но този недостатък може да бъде компенсиран от цената на горивото. Природният газ има огромен потенциал и би могъл да се разглежда като заместител на дизела в камионите. Той има висока енергийна плътност, сравнима с дизеловата.

Съвети за MAZ-MAN

Дизайнът на автомобила и неговото двигателно отделение не се променят толкова много. Природозащитниците са доволни: вредното въздействие на отработените газове е значително по-ниско в сравнение с дизеловите двигатели, особено по отношение на количеството отделен CO2. И накрая, има и важен паричен фактор. Така че, за да напълните напълно този самосвал с газ на руски цени, сега трябва да похарчите 4480 рубли. Ако преведем това количество гориво в по-разбираем за нас дизел, тогава ще получим еквивалента на 225 литра. Такъв обем дизелово гориво в днешните руски цени струва 10 814 рубли. В резултат разликата в цените е повече от убедителна.