Влак с полуремарке

пътен влак с полуремарке

Пътен влак с полуремарке

Наскоро бе придобита от швейцарската автомобилна компания Leo Alter. Нека се опитаме да се задълбочим в детайлите, за да разберем защо е поръчан такъв комплект и защо е полезен за транспортиране по планински пътища. Така че имаме влекач Scania R650 4 × 2 с доста рядка конфигурация. Камионът е оборудван с V8 двигател с мощност 650 конски сили, дневна кабина CR17 и късо междуосие. Като начало, трактор 4 × 2 и самосвал полуремарке са много непрактична комбинация в швейцарските реалности. Трудности възникват поради планинския терен и суровата зима. И като цяло, на много пътища на швейцарската конфедерация такива шосета влакове просто не са разрешени. Но между другото превозвачът, обслужващ строителната индустрия, направи точно този избор.

Пътен влак с полуремарке

Всички акценти бяха в специално полуремарке, което е оборудвано с задвижване на оста. Ремаркето е оборудвано с три SAF оси. Два от тях (първи и трети) се повдигат, а междинната ос е оборудвана с хидравлично задвижване. Хидравличните двигатели са монтирани директно в главините на колелата, подобно на начина, по който се прави в полуремаркета с интегрирано хидравлично задвижване на предния мост. Цялата система използва същата хидравлична помпа, която се използва за повдигане на платформата на самосвала. Тъй като хидравличната система не трябва да работи паралелно, тя има две нива на производителност: 1-во за преобръщане на каросерията (налягане 170 бара) и 2-ро за задвижване на оста на полуремаркето налягане 340 бара.

Пътен влак с полуремарке

Също така става ясно защо превозвачът е избрал толкова мощен двигател. Всъщност този силов агрегат трябва не само да тегли 40-тонен влак, но и да осигурява непрекъсната работа на хидравличната помпа по време на движение. Това е особено необходимо при стръмни наклони и за подобряване на сцеплението на хлъзгави или мокри пътища. По този начин тук двигателят работи сякаш с двойно натоварване. Въпреки че, от друга страна, 650 „коня“ е много, много. Вероятно тук вкусовете на превозвача са играли до голяма степен и фактът, че швейцарците просто са свикнали да поръчват винаги оборудване „за богатите“.

Пътен влак с полуремарке

И един момент. Може ли подобно оформление с активен полуремарке да се счита за по-добро от 6×4 полуремарке с конвенционално ремарке? Купувачът казва, че е искал леко тегло на автомобила и се е опитал да увеличи товароносимостта на теглича. И всъщност трябва да признаем, че въпреки че в камиона е монтиран 8-цилиндров двигател и допълнителни хидравлични задвижващи агрегати в полуремаркето, автовлакът все още не е тежко превозно средство. Собственото му тегло е по-малко от 14 тона, което дава точно 26 180 кг полезен товар. А наличието на задвижващата ос на полуремаркето позволява на автомобилния превозвач да се движи по швейцарски пътища без никакви ограничения.