Автомобилни акумулатори

Автомобилни акумулатори

Стартер батерии предназначени за стартиране на двигатели с вътрешно горене а именно, за задействане на стартера откъдето идва и името. Токовете при стартиране на двигателя със стартер са доста високи; съответно батериите от този тип са проектирани да могат да доставят големи разрядни токове. Автомобилни акумулатори. В същото време някои модели могат да се използват и като сцепление виж по-долу сцепление. Батерии, предназначени предимно за осигуряване на сцепление за електрически двигатели в електрически превозни средства и хибриди. Освен това такива батерии могат да се използват и като резервен източник на енергия в домашното осветление и други подобни системи. За разлика от стартерната батерия тяговата батерия работи постоянно и при относително ниски токове, което се взема предвид при проектирането. Следователно такива батерии не могат да се използват като стартерни батерии това може да доведе до инцидент и дори пожар.

Автомобилни акумулатори

Мотоциклет. Батерии, предназначени за използване на моторни превозни средства. Те имат малки размери, което се дължи, от една страна, на относително малко пространство за тяхното поставяне и по-строги изисквания за тегло от автомобилите, а от друга страна, по-ниски натоварвания при стартиране на мотоциклетни двигатели, по-малко количество бордова електроника и съответно по-меки изисквания за капацитет и редица други характеристики. Също така мотоциклетните батерии са направени възможно най-устойчиви на разклащане и преобръщане. Те могат да имат напрежение от 6 V или 12 V. Авто. Батерии, предназначени за използване в леки и лекотоварни автомобили. Те са със среден размер и стандартно напрежение 12 V, но капацитетът може да варира значително; вижте „Капацитет на батерията“ за подробности.

Автомобилни акумулатори

Камион автобус. Батерии, предназначени за използване в автобуси, тежкотоварни автомобили, трактори, комбайни и други превозни средства от подобна тегловна категория. Те имат голям капацитет обикновено най-малко 100 Ah, за повече подробности вижте капацитет на батерията. Тъй като този клас транспорт носи доста лакомична бордова електроника, а стартирането на двигателя е свързано с големи натоварвания и изисква значителен разход на енергия. Напрежението в този клас може да достигне 24 V, но днес такива модели практически не се използват и повечето товарни батерии осигуряват традиционните 12 V.

Автомобилни акумулатори

Воден транспорт. Батерии, предназначени за използване във воден транспорт – главно лодки и тежки моторни лодки. Те се отличават предимно с повишена защита срещу проникване на влага, както и други негативни влияния, свързани с преноса на вода по-специално силни вибрации, които могат да нулират терминала или да повредят батерията, както и наклони до факта, че някои модели могат да се инсталират редовно отстрани, под ъгъл от 90 °. Самите терминали всъщност често се правят в специален формат лодка виж по-долу, въпреки че има опции с по-традиционни контакти. Обслужван. Обслужваните са само класически оловно-киселинни батерии виж Тип: те са лесни за идентифициране дори отвън чрез наличието на подвижни тапи, които дават достъп до вътрешните контейнери с електролит. Последната е смес от сярна киселина с вода и при всяко зареждане част от тази вода кипи разлага се на кислород и водород и се изпарява.

Автомобилни акумулатори

Това се случва особено интензивно при презареждане или зареждане при повишено напрежение. Поддръжката на акумулатора се състои в периодично попълване на водата в електролита без това понижаването на нивото му води до повреда на плочите поради контакт с въздух, което непоправимо влошава работата на батерията. Средно поддръжката трябва да се извършва 1-2 пъти годишно 15-20 хиляди километра за лек автомобил и тези периоди обикновено съвпадат с условията на плановата поддръжка. Тази стойност обаче може да се различава в зависимост от характеристиките както на самата батерия, така и от нейната употреба по-подробна информация обикновено се съдържа в инструкциите за конкретни модели. Зареждането с гориво трябва да се извършва изключително с дестилирана вода, тъй като дори относително малко количество чужди вещества може да повреди плочите.