Автомобилна индустрия

автомобилна индустрия

Автомобилна индустрия

Китайски автомобили в Русия – тази фраза все още не звучи гордо, а съвсем различно от преди няколко години. Освен това автомобилна индустрия. Автомобили на вътрешния автомобилен пазар нараства. Така че те също имат свои искрени фенове! Те се обединяват в клубове, създават публики в социалните мрежи и са готови за разгорещени дискусии с така наречените хейтъри, които все още говорят за автомобилната индустрия на Небесната империя в категории, които се появиха заедно с прословутите „Амулети“ и „Отакас“. И най-интересното е, че китайските автомобили вече се трансплантират не само от руски, но и малко по малко от корейски, японски и немски. Обобщавайки резултатите от 2020 г., проектът „Автопарк“ разказва как и защо автомобилната индустрия на поднебесната империя е повлияла на целия автомобилен пазар на Руската федерация.

Автомобилна индустрия

Да отидем в растеж Декемврийските продажби на нови леки автомобили в Русия може леко да озарят цялостната картина. Но е ясно, че общият обем на продажбите през 2020 г. е преминал в отрицателна територия. Ако вземем данните от януари до ноември, тогава говорим за спад от 10,3% спрямо резултата от 2019 г. Причините за това са много и RG вече ги е разбрал. Резултатът обаче можеше да бъде още по-плачевен. Ако не за китайските автомобили. Преценете сами. Редки марки успяха да останат на положителна територия тази година. Например в топ 30 на всички марки само Skoda успя да добави 7% от продажбите чрез актуализиране на линията, а Suzuki – 8%. На този фон редица китайски компании показаха само експлозивна динамика по 69%, FAW – 92%. Е, рекордьор в този смисъл беше Чанган плюс 196% от продадените коли. И не говорете за ниска база.

Автомобилна индустрия

Това е горе-долу вярно за FAW са израснали от аутсайдери до силни посредници през 2019 година. Общият дял на китайците на пазара на нови леки автомобили в Русия се е удвоил почти двойно – до 3,7%. Но това очевидно не е границата. Засега твърденията на автопроизводителите от Средното кралство, че са готови да поемат 5% от пазара сами и поне две компании са обявили подобни плановете изглеждат наивни. Но трябва да признаем, че динамиката на растеж в този сегмент е впечатляваща – и никой не знае как е ограничена. Изградени мрежи Трите основни съмнения в момента относно перспективите на китайските автомобили в Русия са свързани с качеството на самите автомобили, тяхната ликвидност на вторичния пазар и дилърско обслужване.

Автомобилна индустрия

Лидерите на сегмента постепенно подреждат тези въпроси. Са много взискателни към дилърската си мрежа и сега догонват водещите производители по отношение на работата с дилъри. Те съвсем основателно успяха да поемат въртящите се шоуруми на марката Ford, като запазиха професионални екипи за продажби, които много бързо се преквалифицира от продажби. Форд за продажба на марки каза по-рано търговски директор на. Трябва да се отбележи, че това наблюдение е до голяма степен приложимо по отношение. През последните две години и двете марки сериозно преразгледаха отношенията си с дилърите, разклатиха мрежите си и в момента практически ги преформират. Така че в Чанган през 2021 г. те вече не планират сериозно да увеличават броя на пунктовете за продажба и обслужване, като се фокусират върху качествените показатели. Всъщност само китайските марки от средната класа и аутсайдерите имат проблеми с броя на дилърите и тяхната география.