автоматични товарачи

Автоматични товарачи

Автоматичните товарачи се използват за придвижване и съхранение на различни материали на строителни обекти и предприятия от строителната индустрия. Авто товарачът може да хване и повдигне товар, да го отведе до необходимото разстояние. И да го постави в предварително определено положение в склад. Също така да го натовари в тялото на транспортно средство. Ако се изисква по-сложна задача – да се вдигне по-голям товар и да се изнесе на голямо разстояние. Тогава ще са необходими услугите на друг вид строителна техника – багер-товарачи, телескопични товарачи. Автоматични товарачи. Авто мотокарите се разделят според вида на енергийния източник на акумулаторни, обикновено използвани за работа в затворени помещения. И с двигатели с вътрешно горене. Ходовата част на автоматичните товарачи обикновено е направена от възли и части на серийни автомобили – двигател, скоростна кутия, колела, кормилно управление, кардани, радиатор и др.

Автоматични товарачи

За разлика от автомобилите, задният мост с двойни пневматични колела е монтиран пред подемно-транспортното средство. Тъй като предната част на подемно-транспортното средство е натоварена много повече от задната от теглото на повдигащото устройство и товара, който се повдига. Двигателят и кормилните колела с ос са монтирани отзад. Автоматични товарачи. Подемното устройство се състои от основна рама, шарнирно монтирана върху шасито на автомобилен товарач, по протежение на водачите на която повдигащата рама се движи под въздействието на хидравличен цилиндър. При преместване на повдигащата рама каретата с прикрепен към нея грайфер на мотокар се движи с три пъти по-голяма скорост, изминава път 2 пъти по-дълъг от повдигащата рама. За мотокари, авто товарачът се нарича още мотокар . Основната рамка на повдигащото устройство се държи във вертикално положение от хидравличен цилиндров прът.

Повдигане на товар и транспортирането му

При повдигане на товар и транспортирането му основната рама със силата на хидравличния цилиндър отклонява задната част с ъгъл до 13 °. Като по този начин намалява обсега на предната ос на центъра на тежестта на товара. Осигурявайки по-надеждно положение на връзката на вилиците и разтоварване на предната ос на камиона. Рамата може да се наклони напред с до 3 ° за по-добро захващане и складиране на товари или върху превозни средства. За работа с натоварени натоварвания автомобилен товарач е въоръжен с вилични дръжки – мотокар, безблокова стрела, щифт за транспортиране на къси тръби. Грайфер за транспортиране на трупи и други дълги материали, телескопична стрела, както и кофа за работа с насипни и пастообразни материали. Товароносимостта на мотокарите е от 3 до 10 т. Височината на повдигане при въоръжаване с вилков грайфер е 4–4,5 м, а при въоръжаване със стрела – до 7 м. Скоростта на движение по подобрената повърхност е до 40 км / ч (без товар).

Пневматичният челен товарач

Пневматичният челен товарач е с товароподемност 5 т. Основата на машината е трактор с четири задвижващи колела. Основното работно тяло на товарача е кофата, монтирана на дръжките на теглича, шарнирно свързана към рамката на товарача. Автоматични товарачи. Повдигането на дръжката заедно с кофата се извършва от хидравлични цилиндри, а въртенето на кофата спрямо дръжките се извършва от хидравлични цилиндри и лостове. Има тракторни товарачи, монтирани на верижен трактор, или конвенционален колесен трактор MTZ-82. Основното му работно тяло е кофа с две челюсти. Кофата се зарежда чрез изрязване на предния ръб в сметището на материала, когато челюстите са затворени, и се разтоварва при отваряне на челюстите. Челюстите на кофата се управляват от хидравлични цилиндри. Същият товарач може да се използва като булдозер. Тогава предната челюст на кофата се издига до крайно горно положение, а задната челюст служи като нормален булдозер.